Trwa ładowanie...
d2ysnk7
27-02-2017 09:58

Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową

Przepis
3.9
(18 głosów)
Oceń:
d2ysnk7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego

Masa jabłkowa:

  • 1,2 kg umytych jabłek
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie galaretki w proszku (użyłam malinowej)

Do nasączenia:

  • około 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Polewa:

  • 150 g masła
  • 3 łyżki kakao bez cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7-8 łyżek wody

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowejj lub kajmakowej (około 500 g)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 kopiaste łyżki masła
Przepis

Biszkopt:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Z mąki odsypać 1/3 i na tę mniejszą ilości mąki przesiać kakao, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier z wanilią, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Jajeczną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać mąkę, a do drugiej mąkę z kakao, wymieszać. Ciasto nakładać na przemian do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przestudzony biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać i przeciąć go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć do rondelka lub na patelnię, dodać cukier z wanilią, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Masę krówkową przełożyć do rondelka i podgrzewać, aż będzie płynna. Jabłka wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i polać je roztopioną czekoladą. Na czekoladę wylać około 2/3 masy krówkowej. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć drugą część biszkoptu (biszkopt w blaszce będzie wilgotny od jabłek). Nasączony biszkopt położyć na ciasto w blaszce, lekko docisnąć.

Polewa:
Do rondelka przełożyć składniki na polewę i podgrzewać, mieszając, aż się zagotują. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut (proszę pilnować polewy, żeby za bardzo nie wystygła, bo będzie za gęsta). Gotową polewę wylać na biszkopt i wyrównać. Do pozostałej masy krówkowej dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut. Następnie łyżką nakładać masę krówkową na ciasto, robiąc łatki. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Zobacz także: ciasto wiśniowiec z kremem cytrynowym i galaretką

Przepis poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

  www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ysnk7
d2ysnk7
d2ysnk7
d2ysnk7
Więcej tematów
d2ysnk7