Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 6 jajek – osobno żółtka i białka
- 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego
Masa jabłkowa:
- 1,2 kg umytych jabłek
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie galaretki w proszku (użyłam malinowej)
Do nasączenia:
- około 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Polewa:
- 150 g masła
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- 7-8 łyżek wody
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowejj lub kajmakowej (około 500 g)
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 kopiaste łyżki masła
Biszkopt:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Z mąki odsypać 1/3 i na tę mniejszą ilości mąki przesiać kakao, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier z wanilią, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Jajeczną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać mąkę, a do drugiej mąkę z kakao, wymieszać. Ciasto nakładać na przemian do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przestudzony biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać i przeciąć go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć do rondelka lub na patelnię, dodać cukier z wanilią, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Masę krówkową przełożyć do rondelka i podgrzewać, aż będzie płynna. Jabłka wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i polać je roztopioną czekoladą. Na czekoladę wylać około 2/3 masy krówkowej. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć drugą część biszkoptu (biszkopt w blaszce będzie wilgotny od jabłek). Nasączony biszkopt położyć na ciasto w blaszce, lekko docisnąć.
Polewa:
Do rondelka przełożyć składniki na polewę i podgrzewać, mieszając, aż się zagotują. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut (proszę pilnować polewy, żeby za bardzo nie wystygła, bo będzie za gęsta). Gotową polewę wylać na biszkopt i wyrównać. Do pozostałej masy krówkowej dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut. Następnie łyżką nakładać masę krówkową na ciasto, robiąc łatki. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Zobacz także: ciasto wiśniowiec z kremem cytrynowym i galaretką
Przepis poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze