Trwa ładowanie...
dsa32e8
05-10-2018 12:15

Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień

Przepis

Odwrócona tarta z gruszkami w karmelu idealnie będzie się komponowała z kulką waniliowych lodów. To bajeczny deser na jesienne popołudnie. Dzięki aromatycznym przyprawom, twój dom wypełni się pięknym korzennym zapachem.

dsa32e8
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 8 gruszek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 ziarenka kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki brandy
  • 500 g ciasta francuskiego
Przepis

Obierz gruszki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier puder i przyprawy. Potrząsaj od czasu do czasu garnuszkiem, aż cukier się skarmelizuje i powstanie sos toffi. Do karmelu włóż gruszki i gotuj dalej na małym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec wlej brandy, podpal, po chwili nakryj pokrywką, by zgasić płomień i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 20300 st. Z ciasta wytnij koło o średnicy nieco większej niż foremka do tarty. Kawałki gruszek ułóż w foremce zaokrągloną stroną do dołu. Na owoce wyłóż resztę karmelu. Przykryj całość ciastem. Brzegi ciasta dociśnij do owoców. Nakłuj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto jeszcze na 10 minut. Następnie wyjmij ostrożnie z foremki i podawaj z lodami waniliowymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsa32e8
dsa32e8
dsa32e8
dsa32e8
Więcej tematów
dsa32e8