Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień

Odwrócona tarta z gruszkami w karmelu idealnie będzie się komponowała z kulką waniliowych lodów. To bajeczny deser na jesienne popołudnie. Dzięki aromatycznym przyprawom, twój dom wypełni się pięknym korzennym zapachem.

Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesieńTarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 8 gruszek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 ziarenka kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki brandy
  • 500 g ciasta francuskiego

Przepis

Obierz gruszki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier puder i przyprawy. Potrząsaj od czasu do czasu garnuszkiem, aż cukier się skarmelizuje i powstanie sos toffi. Do karmelu włóż gruszki i gotuj dalej na małym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec wlej brandy, podpal, po chwili nakryj pokrywką, by zgasić płomień i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 20300 st. Z ciasta wytnij koło o średnicy nieco większej niż foremka do tarty. Kawałki gruszek ułóż w foremce zaokrągloną stroną do dołu. Na owoce wyłóż resztę karmelu. Przykryj całość ciastem. Brzegi ciasta dociśnij do owoców. Nakłuj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto jeszcze na 10 minut. Następnie wyjmij ostrożnie z foremki i podawaj z lodami waniliowymi.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja