Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień
Odwrócona tarta z gruszkami w karmelu idealnie będzie się komponowała z kulką waniliowych lodów. To bajeczny deser na jesienne popołudnie. Dzięki aromatycznym przyprawom, twój dom wypełni się pięknym korzennym zapachem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 8 gruszek
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 ziarenka kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki brandy
- 500 g ciasta francuskiego
Obierz gruszki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier puder i przyprawy. Potrząsaj od czasu do czasu garnuszkiem, aż cukier się skarmelizuje i powstanie sos toffi. Do karmelu włóż gruszki i gotuj dalej na małym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec wlej brandy, podpal, po chwili nakryj pokrywką, by zgasić płomień i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 20300 st. Z ciasta wytnij koło o średnicy nieco większej niż foremka do tarty. Kawałki gruszek ułóż w foremce zaokrągloną stroną do dołu. Na owoce wyłóż resztę karmelu. Przykryj całość ciastem. Brzegi ciasta dociśnij do owoców. Nakłuj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto jeszcze na 10 minut. Następnie wyjmij ostrożnie z foremki i podawaj z lodami waniliowymi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze