Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową bezą. Deser palce lizać
Kolejna pychota w "Małej Cukierence". Pyszne ciasto z dużą ilością śliwek i cynamonową, aromatyczną bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, soczyste od śliwek, na kruchym przypieczonym spodzie, delikatnie waniliowe, pachnie obłędnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 170 g schłodzonego masła
- 90 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 1 kg umytych, wypestkowanych, przepołowionych śliwek
- 180 g powideł śliwkowych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
- 5 białek
- 230 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać cukier puder i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto. Ciasto trochę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Nadzienie: ciasto po wyjęciu z piekarnika posmarować powidłami śliwkowymi. Do śliwek dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na cieście gęsto poukładać śliwki i blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Beza: około 10 minut przed końcem pieczenia można zacząć przygotowywać bezę. Do czystej suchej miski przełożyć białka i trochę je ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, dodać cukier wanilinowy i miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści (zajmie to około 7-8 minut). Dodać cynamon, wymieszać. Na gorące, podpieczone śliwki wyłożyć przygotowaną bezę i równomiernie ją rozprowadzić (z wierzchu bezę pozaciągałam trochę łyżką). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Zobacz też przepis na sernikowe brownie z truskawkami
src="https://d.wpimg.pl/2009413466-1610421028/brownie.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze