Trwa ładowanie...
d226rij
29-08-2018 11:32

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową bezą. Deser palce lizać

Przepis

Kolejna pychota w "Małej Cukierence". Pyszne ciasto z dużą ilością śliwek i cynamonową, aromatyczną bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, soczyste od śliwek, na kruchym przypieczonym spodzie, delikatnie waniliowe, pachnie obłędnie.

d226rij
4.6
(35 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 170 g schłodzonego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 1 kg umytych, wypestkowanych, przepołowionych śliwek
  • 180 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 5 białek
  • 230 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Przepis

Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać cukier puder i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto. Ciasto trochę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Nadzienie: ciasto po wyjęciu z piekarnika posmarować powidłami śliwkowymi. Do śliwek dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na cieście gęsto poukładać śliwki i blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Beza: około 10 minut przed końcem pieczenia można zacząć przygotowywać bezę. Do czystej suchej miski przełożyć białka i trochę je ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, dodać cukier wanilinowy i miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści (zajmie to około 7-8 minut). Dodać cynamon, wymieszać. Na gorące, podpieczone śliwki wyłożyć przygotowaną bezę i równomiernie ją rozprowadzić (z wierzchu bezę pozaciągałam trochę łyżką). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową bezą. Deser palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

55
25

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj