Trwa ładowanie...
d38mivc

Masala chai, czyli herbata po indyjsku

Przepis

Masala chai to aromatyczna indyjska herbata przygotowywana z dodatkiem wielu przypraw i mleka.

4.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 300 ml tłustszego mleka (minimum 3,2 proc.)
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki czarnej herbaty (najlepsza jest Assam)
  • 4 lub 5 łyżeczek brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu + 4-5 ziarenek do dekoracji
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 8 goździków
  • 2 pokruszone ziarenka anyżu
Przepis

Mleko i wodę razem ze wszystkimi przyprawami umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na malutkim ogniu, pilnując, żeby nic nam nie wykipiało. Kiedy wywar już się zagotuje, zdejmujemy go z ognia i dodajemy herbatę wraz z cukrem. Czekamy kilka minut, żeby herbata zdążyła dobrze naciągnąć. Następnie całość raz jeszcze mieszamy i rozlewamy do szklanek przecedzając przez sitko.

Więcej ciekawostek znajdziecie w magazynie "Moja harmonia życia"

   Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Masala chai, czyli herbata po indyjsku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d38mivc

Podziel się opinią

1
3
Share
d38mivc
d38mivc
d38mivc
d38mivc
Więcej tematów
d38mivc