Trwa ładowanie...
d1ouauj
Shirin Kader

Masala chai, czyli herbata po indyjsku

Przepis

Masala chai to aromatyczna indyjska herbata przygotowywana z dodatkiem wielu przypraw i mleka.

d1ouauj
4.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 300 ml tłustszego mleka (minimum 3,2 proc.)
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki czarnej herbaty (najlepsza jest Assam)
  • 4 lub 5 łyżeczek brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu + 4-5 ziarenek do dekoracji
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 8 goździków
  • 2 pokruszone ziarenka anyżu
Przepis

Mleko i wodę razem ze wszystkimi przyprawami umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na malutkim ogniu, pilnując, żeby nic nam nie wykipiało. Kiedy wywar już się zagotuje, zdejmujemy go z ognia i dodajemy herbatę wraz z cukrem. Czekamy kilka minut, żeby herbata zdążyła dobrze naciągnąć. Następnie całość raz jeszcze mieszamy i rozlewamy do szklanek przecedzając przez sitko.

Więcej ciekawostek znajdziecie w magazynie "Moja harmonia życia"

   Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Masala chai, czyli herbata po indyjsku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3
Share
d1ouauj

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ouauj
d1ouauj
d1ouauj
d1ouauj
Więcej tematów
d1ouauj