Trwa ładowanie...
d1n8ebw
d1n8ebw

Masala chai, czyli herbata po indyjsku

Przepis

Masala chai to aromatyczna indyjska herbata przygotowywana z dodatkiem wielu przypraw i mleka.

4.8
(4 głosy)
Oceń:
d1n8ebw
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Masala chai, czyli herbata po indyjsku
iStock
Masala chai, czyli herbata po indyjsku
Składniki
  • 300 ml tłustszego mleka (minimum 3,2 proc.)
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki czarnej herbaty (najlepsza jest Assam)
  • 4 lub 5 łyżeczek brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu + 4-5 ziarenek do dekoracji
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 8 goździków
  • 2 pokruszone ziarenka anyżu
Przepis

Mleko i wodę razem ze wszystkimi przyprawami umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na malutkim ogniu, pilnując, żeby nic nam nie wykipiało. Kiedy wywar już się zagotuje, zdejmujemy go z ognia i dodajemy herbatę wraz z cukrem. Czekamy kilka minut, żeby herbata zdążyła dobrze naciągnąć. Następnie całość raz jeszcze mieszamy i rozlewamy do szklanek przecedzając przez sitko.

Więcej ciekawostek znajdziecie w magazynie "Moja harmonia życia"

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Masala chai, czyli herbata po indyjsku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3
Share
d1n8ebw
d1n8ebw
d1n8ebw

d1n8ebw
d1n8ebw
d1n8ebw