Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Szybki deser z sezonowymi owocami
Szybki i banalnie prosty deser z jabłkami w roli głównej. Z powodzeniem może konkurować z klasyczną szarlotką. - Zero zagniatania, zero brudzenia – ideał dla ludzi równie leniwych jak ja. No i czy z jabłek może powstać coś bardziej uroczego? - pyta autorka bloga "Cukrowa Wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- arkusz ciasta francuskiego
- 3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
- 3/4 szklanki + 3 łyżki cukru
- łyżka cynamonu
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Nie obieramy ich, za to kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm. W garnuszku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu wkładamy jabłka i gotujemy je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzamy je na sitku.
Ciasto posypujemy mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2-3 cm. Na każdym paseczku układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Widać to na zdjęciu niżej. Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. Ja swoje róże układałam w papilotkach włożonych do formy muffinkowej.
Pieczemy je około 25 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze