Trwa ładowanie...
d4jz9ku
d4jz9ku

Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową. Proste i pyszne

Przepis

Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z kruszonki, zrobionej z płatków owsianych i mąki orkiszowej. Nie za słodkie, aromatyczne, bez jajek. Idealne do drugiego śniadania i jako przekąska na piknik czy rower. Przepis poleca autorka bloga "Mała cukierenka".

2.1
(8 głosów)
Oceń:
d4jz9ku
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową. Proste i pyszne
Mała Cukierenka
Składniki

Kruszonka:

  • 200 g płatków owsianych
  • 370 g mąki orkiszowej
  • 130 g ciemnego cukru (najlepiej dark muscovado, ale może być każdy inny)
  • 1 kopiasta łyżka miodu
  • 200 g masła – roztopionego i przestudzonego

Nadzienie:

  • 550 g umytych truskawek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki ciemnego cukru
Przepis

Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i dokładnie wymieszać (można rękoma), powstanie wilgotna kruszonka. Do blaszki (lub żaroodpornego naczynia) o wymiarach 27x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyspać 2/3 przygotowanej kruszonki, wyrównać i dość mocno docisnąć. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić je na kawałki. Do pokrojonych truskawek dodać mąkę kukurydzianą, cukier i wymieszać, aż mąka zwilgotnieje. Truskawki wyłożyć na przygotowany spod w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopni z funkcją góra-dół przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

d4jz9ku
Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową. Proste i pyszne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku