Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową. Proste i pyszne
Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z kruszonki, zrobionej z płatków owsianych i mąki orkiszowej. Nie za słodkie, aromatyczne, bez jajek. Idealne do drugiego śniadania i jako przekąska na piknik czy rower. Przepis poleca autorka bloga "Mała cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Kruszonka:
- 200 g płatków owsianych
- 370 g mąki orkiszowej
- 130 g ciemnego cukru (najlepiej dark muscovado, ale może być każdy inny)
- 1 kopiasta łyżka miodu
- 200 g masła – roztopionego i przestudzonego
Nadzienie:
- 550 g umytych truskawek
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki ciemnego cukru
Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i dokładnie wymieszać (można rękoma), powstanie wilgotna kruszonka. Do blaszki (lub żaroodpornego naczynia) o wymiarach 27x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyspać 2/3 przygotowanej kruszonki, wyrównać i dość mocno docisnąć. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić je na kawałki. Do pokrojonych truskawek dodać mąkę kukurydzianą, cukier i wymieszać, aż mąka zwilgotnieje. Truskawki wyłożyć na przygotowany spod w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopni z funkcją góra-dół przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze