Cynamon
Przyprawa o intensywnym aromacie i rdzawym kolorze. Idealny dodatek do pieczonych jabłek czy grzanego wina, który ma również właściwości prozdrowotne. Jednak zbyt duża porcja cynamonu, może wywołać w naszym organizmie wręcz negatywne skutki.
Cynamon to sproszkowany korzeń cynamonowca, rośliny, która pierwotnie rosła jedynie we wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Choć, co ciekawe, był on wykorzystywany w Starożytnym Egipcie w procesie mumifikacji.
Współcześnie pełni funkcję przyprawy. Stosuje się go w wielu potrawach, gdzie nadaje wyraźną nutę smakową, głównie w słodkich potrawach bazujących na ryżu, pieczonych jabłkach, a także w grzanym winie czy ponczu. Czasami drobne ilości cynamonu stosowane są do aromatyzowania dań, takich jak gulasz, baranina czy gotowane ryby.
Cynamonowiec obejmuje ok. 250 różnych gatunków drzew, dlatego liczne są również rodzaje samego cynamonu. Najbardziej popularne są dwa typy roślin – cynamonowiec cejloński i cynamonowiec wonny (zwany również chińskim). Najbardziej cenioną przyprawę otrzymuje się z tej pierwszej odmiany.
Z cynamonowca chińskiego nie tylko powstaje cynamon o bardziej cierpkim i nieprzyjemnym smaku, ale też ma on mniej właściwości zdrowotnych.
Cynamon od wieków był stosowany w medycynie naturalnej jako środek leczniczy. Współczesne badania potwierdziły, że ma on działanie dezynfekujące oraz antybakteryjne i przeciwwirusowe, więc jest dobrym lekiem na przeziębienie. Co więcej hamuje on rozrost niektórych pleśni i drożdżaków, a z tego powodu pełni także rolę dobrego konserwatora żywności.
Cynamon pomaga także w trawieniu i szybszej przemianie materii. Co więcej olejki eteryczne zawarte w tej przyprawie wzmagają apetyt. Plusem jest też to, że spożywanie cynamonu obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę lub choroby serca.
Innym działaniem cynamonu jest pobudzenie organizmu poprzez poprawienie dopływu krwi do mózgu i pozostałych organów. Efektem tego jest lepsza koncentracja i bardziej "rozjaśniony umysł". Według niektórych badań jest to także afrodyzjak, który działa pozytywnie głównie na płeć żeńską.
Niestety w cynamonie znajduje się również kumaryna, której nadmierne spożycie może doprowadzić do uszkodzenia wątroby oraz nerek. Stężenie kumaryny jest różne w zależności od odmiany cynamonu, ale najwięcej tego związku jest w przyprawie pochodzącej z cynamonowca chińskiego, a najmniej – z cejlońskiego.