Konfitura z mirabelek bez skórek
Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny. Miąższ mirabelek ma słodki i korzenny smak, po dojrzeniu łatwo odchodzi od pestki. Owoce można jeść na surowo, choć najbardziej ceni się je po przetworzeniu. Nasze babcie przygotowywały z niej pyszne kompoty, dżemy czy nalewki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Śliwki umyj i rozgnieć. Podduś na małym ogniu, następnie przetrzyj przez sito, żeby zebrać cały miąższ. Pestki i skórki możesz dodać do kompotu lub nastawić z nich ocet.
- Pulpę z miąższu przełóż na patelnię lub do szerokiego rondla, dodaj przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, cynamon, cukier i gotuj na malutkim ogniu, aż konfitura zgęstnieje.
- Wyłów wanilię, a konfiturę przełóż do wysterylizowanych słoiczków i zawiń je w koc do wystudzenia.
- Delikatny dżem dla wybrednych smakoszy.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze