Trwa ładowanie...
d3ukpsb

Konfitura z mirabelek bez skórek

Przepis

Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny. Miąższ mirabelek ma słodki i korzenny smak, po dojrzeniu łatwo odchodzi od pestki. Owoce można jeść na surowo, choć najbardziej ceni się je po przetworzeniu. Nasze babcie przygotowywały z niej pyszne kompoty, dżemy czy nalewki.

d3ukpsb
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
Przepis
  • Śliwki umyj i rozgnieć. Podduś na małym ogniu, następnie przetrzyj przez sito, żeby zebrać cały miąższ. Pestki i skórki możesz dodać do kompotu lub nastawić z nich ocet.
  • Pulpę z miąższu przełóż na patelnię lub do szerokiego rondla, dodaj przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, cynamon, cukier i gotuj na malutkim ogniu, aż konfitura zgęstnieje.
  • Wyłów wanilię, a konfiturę przełóż do wysterylizowanych słoiczków i zawiń je w koc do wystudzenia.
  • Delikatny dżem dla wybrednych smakoszy.

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Konfitura z mirabelek bez skórek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3ukpsb
d3ukpsb
d3ukpsb
d3ukpsb
d3ukpsb
Więcej tematów
d3ukpsb