Chili con carne. Meksykański gulasz na ostro
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 500 g mielonej wołowiny
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 papryczki chili
- sól
- pieprz
Do podania:
- placki tortilla
- pomidor
- cebula
- kwaśna śmietana
- ser żółty
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się zrumieni, dosypać przyprawy (paprykę, oregano i kumin). Wymieszać. Gdy z przypraw wydobędzie się cały aromat (na patelni trwa to około 20 sekund), wrzucić mięso (np. krzyżową), obsmażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając. Dodać lekko przesiekane pomidory z puszki i pokrojone oraz pozbawione pestek papryczki chili. Dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
Następnie dodać odcedzoną fasolę z puszki, dusić przez kolejne 10-15 minut. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z plackami tortilla (latynoskie placki kukurydziane, które można kupić w niemal każdym sklepie). Najpierw podgrzać je na patelni z obu stron. Nałożyć mięso, surową cebulę - pokrojoną w półplasterki, kawałki pomidorów i kwaśną śmietaną. Złożyć na pół. Po wierzchu posypać startym serem (np. cheddar).
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze