Trwa ładowanie...
d8cy46n
Ewa Wachowicz

Chili con carne. Meksykański gulasz na ostro

Przepis
3.9
(21 głosów)
Oceń:
d8cy46n
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

archiwum programu "Ewa Gotuje"
Źródło: archiwum programu "Ewa Gotuje"
Składniki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 papryczki chili
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • placki tortilla
  • pomidor
  • cebula
  • kwaśna śmietana
  • ser żółty
Przepis

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się zrumieni, dosypać przyprawy (paprykę, oregano i kumin). Wymieszać. Gdy z przypraw wydobędzie się cały aromat (na patelni trwa to około 20 sekund), wrzucić mięso (np. krzyżową), obsmażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając. Dodać lekko przesiekane pomidory z puszki i pokrojone oraz pozbawione pestek papryczki chili. Dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
Następnie dodać odcedzoną fasolę z puszki, dusić przez kolejne 10-15 minut. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z plackami tortilla (latynoskie placki kukurydziane, które można kupić w niemal każdym sklepie). Najpierw podgrzać je na patelni z obu stron. Nałożyć mięso, surową cebulę - pokrojoną w półplasterki, kawałki pomidorów i kwaśną śmietaną. Złożyć na pół. Po wierzchu posypać startym serem (np. cheddar).

d8cy46n
Chili con carne. Meksykański gulasz na ostro
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

46
3
Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d8cy46n
d8cy46n
d8cy46n
d8cy46n
Więcej tematów
d8cy46n