WP

Chili con carne. Meksykański gulasz na ostro - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie archiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się
Składniki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 papryczki chili
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • placki tortilla
  • pomidor
  • cebula
  • kwaśna śmietana
  • ser żółty
Przepis

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się zrumieni, dosypać przyprawy (paprykę, oregano i kumin). Wymieszać. Gdy z przypraw wydobędzie się cały aromat (na patelni trwa to około 20 sekund), wrzucić mięso (np. krzyżową), obsmażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając. Dodać lekko przesiekane pomidory z puszki i pokrojone oraz pozbawione pestek papryczki chili. Dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
Następnie dodać odcedzoną fasolę z puszki, dusić przez kolejne 10-15 minut. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z plackami tortilla (latynoskie placki kukurydziane, które można kupić w niemal każdym sklepie). Najpierw podgrzać je na patelni z obu stron. Nałożyć mięso, surową cebulę - pokrojoną w półplasterki, kawałki pomidorów i kwaśną śmietaną. Złożyć na pół. Po wierzchu posypać startym serem (np. cheddar).

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP