Burgery z pieczonych buraków. Zdziwisz się, jakie są pyszne
Burger z buraków są zaskakująco pyszne. Zapewniamy, że posmakują nawet mięsożercom. Ich przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga nieco czasu i cierpliwości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Żytnie bułki do burgerów:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 240 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 płaskie łyżki cukru
- łyżeczka soli himalajskiej
- 1 jajko
- 18 g świeżych drożdży
- łyżka mleka w proszku
- dodatkowo do posmarowania: jajko z odrobiną mleka i ziarna słonecznika do posypania
Burgery z pieczonych buraków:
- 5 buraków średniej wielkości
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3.4 szklanki płatków górskich (owsianych)
- 3-4 łyżki ziaren słonecznika
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 cm papryczki chili
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- sól i pieprz
- Jak zrobić bułki? Do wody dodaj cukier i drożdże, wymieszaj.
- Połącz obydwie mąki, dodaj sól i mleko w proszku, wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki (jajko, oliwę, drożdże z wodą) i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 min.
- Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm.
- Wykrawaj dużą szklanką koła i kładź na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce.
- Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
- Pozostaw do wyrośnięcia na 25-30 min.
- Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 15 -18 min. Kiedy lekko przestygną, przekrój i zrób hamburgery z pieczonych buraków.
- Jak zrobić burgery? Buraki włóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką i piecz około godziny, kiedy przestygną obierz ze skórki i pokrój w dość duże kawałki.
- Pokrój cebulę, posiekaj natkę pietruszki.
- Do buraków dodaj kaszę, płatki i pozostałe składniki za wyjątkiem jajka i oliwy, wymieszaj i wszystko zmiel w maszynce.
- Do masy buraczanej dodaj jajko i oliwę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, odstaw na 20-30 minut do lodówki.
- Wysmaruj blaszkę i posyp bułką tartą, do obręczy nakładaj masę buraczaną.
- Włóż burgery do nagrzanego do 180 piekarnika i piecz 30-35 min.
- Kiedy lekko przestygną, zdejmij je z blaszki.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż burger z każdej strony 2-3 min.
- Burgera połóż na przekrojoną bułkę, na wierzch dodaj sałatkę, przykryj drugą częścią bułki.
- Sałatka: zielona sałata, rukola, ogórek kiszony, dymka, ser typu roquefort, sos winegret.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze