Trwa ładowanie...
d19n2sb
15-02-2022 10:33

Burgery z pieczonych buraków. Zdziwisz się, jakie są pyszne

Przepis

Burger z buraków są zaskakująco pyszne. Zapewniamy, że posmakują nawet mięsożercom. Ich przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga nieco czasu i cierpliwości.

d19n2sb
3.9
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Lukas Gojda
Składniki

Żytnie bułki do burgerów:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 240 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 jajko
  • 18 g świeżych drożdży
  • łyżka mleka w proszku
  • dodatkowo do posmarowania: jajko z odrobiną mleka i ziarna słonecznika do posypania

Burgery z pieczonych buraków:

  • 5 buraków średniej wielkości
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3.4 szklanki płatków górskich (owsianych)
  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cm papryczki chili
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
Przepis
  • Jak zrobić bułki? Do wody dodaj cukier i drożdże, wymieszaj.
  • Połącz obydwie mąki, dodaj sól i mleko w proszku, wymieszaj.
  • Dodaj pozostałe składniki (jajko, oliwę, drożdże z wodą) i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne.
  • Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 min.
  • Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm.
  • Wykrawaj dużą szklanką koła i kładź na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce.
  • Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
  • Pozostaw do wyrośnięcia na 25-30 min.
  • Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 15 -18 min. Kiedy lekko przestygną, przekrój i zrób hamburgery z pieczonych buraków.
  • Jak zrobić burgery? Buraki włóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką i piecz około godziny, kiedy przestygną obierz ze skórki i pokrój w dość duże kawałki.
  • Pokrój cebulę, posiekaj natkę pietruszki.
  • Do buraków dodaj kaszę, płatki i pozostałe składniki za wyjątkiem jajka i oliwy, wymieszaj i wszystko zmiel w maszynce.
  • Do masy buraczanej dodaj jajko i oliwę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, odstaw na 20-30 minut do lodówki.
  • Wysmaruj blaszkę i posyp bułką tartą, do obręczy nakładaj masę buraczaną.
  • Włóż burgery do nagrzanego do 180 piekarnika i piecz 30-35 min.
  • Kiedy lekko przestygną, zdejmij je z blaszki.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż burger z każdej strony 2-3 min.
  • Burgera połóż na przekrojoną bułkę, na wierzch dodaj sałatkę, przykryj drugą częścią bułki.
  • Sałatka: zielona sałata, rukola, ogórek kiszony, dymka, ser typu roquefort, sos winegret.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Burgery z pieczonych buraków. Zdziwisz się, jakie są pyszne
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d19n2sb
d19n2sb
d19n2sb
d19n2sb
Więcej tematów
d19n2sb