Kociołek pełen pyszności. Barszcz ukraiński według Ewy Wachowicz
Na Ukrainie ten barszcz jest tradycyjnym daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej lub kiszonej kapusty, dodatek fasoli jest opcjonalny, a zupę podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami. Zobaczcie, jak barszcz ukraiński gotuje Ewa Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 buraki
- ¼ kapusty
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1½ l wywaru jarzynowego
- 1 szklanka - śmietany
- sól
- pieprz
Dekoracja:
- natka pietruszki
Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzucić do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu. Podgotować przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzucić marchew oraz buraczki i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i podlać szklanką wywaru jarzynowego, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 5-7 minut. Kapustę drobno posiekać, dorzucić do ziemniaków i gotować 3-4 minuty. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą i ziemniakami, i pod przykryciem gotować jeszcze przez chwilkę. Na samym końcu zaprawić łyżką masła i doprawić solą i pieprzem. Barszcz najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Podaje się go z kleksem śmietany dodanej już na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze