Trwa ładowanie...
d2dpc42
d2dpc42

Kociołek pełen pyszności. Barszcz ukraiński według Ewy Wachowicz

Przepis

Na Ukrainie ten barszcz jest tradycyjnym daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej lub kiszonej kapusty, dodatek fasoli jest opcjonalny, a zupę podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami. Zobaczcie, jak barszcz ukraiński gotuje Ewa Wachowicz.

3.9
(7 głosów)
Oceń:
d2dpc42
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Grzegorz Kozakiewicz
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • ¼ kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • 1 szklanka - śmietany
  • sól
  • pieprz

Dekoracja:

  • natka pietruszki
Przepis

Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzucić do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu. Podgotować przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzucić marchew oraz buraczki i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i podlać szklanką wywaru jarzynowego, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 5-7 minut. Kapustę drobno posiekać, dorzucić do ziemniaków i gotować 3-4 minuty. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą i ziemniakami, i pod przykryciem gotować jeszcze przez chwilkę. Na samym końcu zaprawić łyżką masła i doprawić solą i pieprzem. Barszcz najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Podaje się go z kleksem śmietany dodanej już na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki.

fot. Grzegorz Kozakiewicz Grzegorz Kozakiewicz
fot. Grzegorz Kozakiewicz
d2dpc42
Kociołek pełen pyszności. Barszcz ukraiński według Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

53
11
Share
d2dpc42
d2dpc42

d2dpc42
d2dpc42
d2dpc42