Hummus z buraka. Ten kolor zachwyca
Nowa odsłona pasty do smarowania kanapek wywodzącej się z Libanu. Aby odmienić smak i nadać nowy wyraz paście z cieciorki, można wzbogacić ją o różne dodatki. W tym przypadku - burak, który nie tylko odmieni jej smak, ale także nada intensywny kolor.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 250 g gotowanych buraków, obranych i pokrojonych na mniejsze części
- 400 g ciecierzycy z puszki, wypłukanej i osuszonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Na początek podpraż na patelni kmin przez 2 minuty. Do przygotowania hummusu potrzebujesz blendera lub robota kuchennego. Ugotowane buraki, ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, oliwę i sól zblenduj na gładką masę. Dodaj podprażone nasiona kminu oraz świeżo mielony pieprz i ponownie zblenduj. Sprawdź intensywność smaku, możesz dodać więcej soli lub soku z cytryny, aby wydobyć smak.
Hummus z buraka ma intensywny bordowy kolor. Świetnie pasuje do kanapek na ciemnym pieczywie lub jako dip do warzywnych przekąsek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze