Trwa ładowanie...
d29h6py
Marta Wodzińska
24-07-2019 09:37

Hummus z buraka. Ten kolor zachwyca

Przepis

Nowa odsłona pasty do smarowania kanapek wywodzącej się z Libanu. Aby odmienić smak i nadać nowy wyraz paście z cieciorki, można wzbogacić ją o różne dodatki. W tym przypadku - burak, który nie tylko odmieni jej smak, ale także nada intensywny kolor.

d29h6py
2.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 250 g gotowanych buraków, obranych i pokrojonych na mniejsze części
  • 400 g ciecierzycy z puszki, wypłukanej i osuszonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Na początek podpraż na patelni kmin przez 2 minuty. Do przygotowania hummusu potrzebujesz blendera lub robota kuchennego. Ugotowane buraki, ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, oliwę i sól zblenduj na gładką masę. Dodaj podprażone nasiona kminu oraz świeżo mielony pieprz i ponownie zblenduj. Sprawdź intensywność smaku, możesz dodać więcej soli lub soku z cytryny, aby wydobyć smak.

Hummus z buraka ma intensywny bordowy kolor. Świetnie pasuje do kanapek na ciemnym pieczywie lub jako dip do warzywnych przekąsek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Hummus z buraka. Ten kolor zachwyca
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
2
Share
d29h6py

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d29h6py
d29h6py
d29h6py
d29h6py
Więcej tematów
d29h6py