Hummus z buraka. Ten kolor zachwyca

Nowa odsłona pasty do smarowania kanapek wywodzącej się z Libanu. Aby odmienić smak i nadać nowy wyraz paście z cieciorki, można wzbogacić ją o różne dodatki. W tym przypadku - burak, który nie tylko odmieni jej smak, ale także nada intensywny kolor.

Hummus z buraka o zachwycającym kolorzeHummus z buraka o zachwycającym kolorze
Marta Wodzińska

Składniki

  • 250 g gotowanych buraków, obranych i pokrojonych na mniejsze części
  • 400 g ciecierzycy z puszki, wypłukanej i osuszonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Na początek podpraż na patelni kmin przez 2 minuty. Do przygotowania hummusu potrzebujesz blendera lub robota kuchennego. Ugotowane buraki, ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, oliwę i sól zblenduj na gładką masę. Dodaj podprażone nasiona kminu oraz świeżo mielony pieprz i ponownie zblenduj. Sprawdź intensywność smaku, możesz dodać więcej soli lub soku z cytryny, aby wydobyć smak.

Przepis

Hummus z buraka ma intensywny bordowy kolor. Świetnie pasuje do kanapek na ciemnym pieczywie lub jako dip do warzywnych przekąsek.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika