Hummus z buraka. Ten kolor zachwyca
Nowa odsłona pasty do smarowania kanapek wywodzącej się z Libanu. Aby odmienić smak i nadać nowy wyraz paście z cieciorki, można wzbogacić ją o różne dodatki. W tym przypadku - burak, który nie tylko odmieni jej smak, ale także nada intensywny kolor.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g gotowanych buraków, obranych i pokrojonych na mniejsze części
- 400 g ciecierzycy z puszki, wypłukanej i osuszonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Na początek podpraż na patelni kmin przez 2 minuty. Do przygotowania hummusu potrzebujesz blendera lub robota kuchennego. Ugotowane buraki, ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, oliwę i sól zblenduj na gładką masę. Dodaj podprażone nasiona kminu oraz świeżo mielony pieprz i ponownie zblenduj. Sprawdź intensywność smaku, możesz dodać więcej soli lub soku z cytryny, aby wydobyć smak.
Przepis
Hummus z buraka ma intensywny bordowy kolor. Świetnie pasuje do kanapek na ciemnym pieczywie lub jako dip do warzywnych przekąsek.