Orkiszowa tarta żółtymi burakami i fetą. Kolacja na przednówku
Żółte buraki to doskonałe źródło błonnika i kwasu foliowego. Mają delikatniejszy i nieco słodszy smak niż ich czerwoni kuzyni. Z powodzeniem sprawdzają się w zapiekankach, sałatkach czy jako dodatek do warzywnych soków i koktajli. Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami" połączyła żółte buraki z serem feta i ziołami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Orkiszowy spód:
- 200 g mąki orkiszowej 750 bio + 1 łyżka do rozczynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 125 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
Farsz:
- 3 żółte buraki
- 200 g greckiej fety
- 1 łyżka igieł rozmarynu
- 1 łyżka liści szałwii
- gruba sól morska
- pieprz czarny młotkowany
- oliwa
Mąkę i sól przesiewamy do miski i mieszamy. Do letniej wody dodajemy drożdże, cukier i 1 czubatą łyżkę mąki – mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien już "pracować". Do mąki stopniowo wlewamy rozczyn z drożdży i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy oliwę i mieszając łączymy składniki. Zagniatamy ciasto i formujemy je w kulę. Wykładamy ciasto z miski na blat i wyrabiamy około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i układamy na dwóch arkuszach papieru do pieczenia. Skrapiamy je oliwą, skręcamy końce papieru do góry i związujemy je sznurkiem. Pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy aby przestygły. Obieramy je ze skóry i kroimy na plastry. Fetę wyjmujemy z opakowania, kroimy na plastry.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240-250 st. C. Blachę do pieczenia wkładamy do piekarnika, aby się nagrzała. Ciasto wyjmujemy na blat i dłońmi formujemy długi i owalny kształt placka. Przenosimy go na papier do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na około 10 minut. Na cieście układamy na przemian plaster buraka i fety, polewamy oliwą, posypujemy rozmarynem i szałwią. Pieczemy 10-12 minut – do czasu, aż boki i spód będą zrumienione. Wyjmujemy z piekarnika, kroimy na porcje, posypujemy pieprzem i grubą solą morską.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze