Placuszki bananowe z płatkami owsianymi. Przepis Anny Lewandowskiej
Wiele osób, sięgając po słodycze, ma wyrzuty sumienia. Wie, że nadmiar cukru nie jest zdrowy, a oczami wyobraźni widzi dodatkowe niechciane kilogramy. A gdyby tak słodkości stały się wartościową częścią diety? Czy świat od razu nie stałby się lepszy? Teraz, dzięki autorskim przepisom Anny Lewandowskiej wszyscy mogą cieszyć się pysznymi i zdrowymi słodyczami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
• 80 g płatków owsianych (ok. ¾ szklanki)
• 3 jajka
• 2 duże banany
• 1 szczypta cynamonu
• 1 szczypta wanilii
• 1 łyżeczka masła klarowanego ghee do smażenia
Płatki owsiane, jajka, banany, cynamon oraz wanilię zblenduj i odstaw na 15 minut. Jeśli ciasto jest za gęste, możesz dodać odrobinę napoju roślinnego lub jogurtu roślinnego. Na patelni rozgrzej masło klarowane ghee i nakładaj ciasto, formując placuszki (najlepiej na środku patelni). Smaż je, aż nabiorą złocistego koloru. Uważaj, żeby nie podsmażyć ich zbyt mocno, bo nie będą pulchne. Placuszki podawaj z dowolnymi ulubionymi owocami.
Więcej zdrowych słodyczy znajdziecie w książce Anny Lewandowskiej "Healthy sweets by Ann"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze