Owsianka błonnikowa. Doskonały pomysł na śniadanie
Owsianka na śniadanie wcale nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej kilka składników, a od razu mamy pyszny i zdrowy posiłek. Wypróbujcie koniecznie przepis na owsiankę błonnikową z pestkami słonecznika, miodem i świeżymi owocami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Śniadanie
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 4 łyżki płatków owsianych
 - łyżka siemienia lnianego w ziarnach
 - łyżka otrąb owsianych
 - łyżka pestek słonecznika lub dyni
 - łyżeczka miodu (opcjonalnie)
 - 120–150 ml mleka lub roślinnego zamiennika mleka (np. napoju owsianego)
 - 150 g dowolnych świeżych owoców (np. morele, brzoskwinie, mango)
 
Przepis
- Mleko podgrzej w rondelku z grubym dnem.
 - Dodaj płatki, siemię i otręby, a następnie gotuj 2–3 minuty na małym ogniu.
 - Dodaj pestki i miód, wymieszaj i pozostaw na 1–2 minuty.
 - Umyj, obierz i pokrój owoce.
 - Owsiankę wlej do miseczki i udekoruj owocami.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl