Owsianka błonnikowa. Doskonały pomysł na śniadanie
Owsianka na śniadanie wcale nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej kilka składników, a od razu mamy pyszny i zdrowy posiłek. Wypróbujcie koniecznie przepis na owsiankę błonnikową z pestkami słonecznika, miodem i świeżymi owocami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżka siemienia lnianego w ziarnach
- łyżka otrąb owsianych
- łyżka pestek słonecznika lub dyni
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 120–150 ml mleka lub roślinnego zamiennika mleka (np. napoju owsianego)
- 150 g dowolnych świeżych owoców (np. morele, brzoskwinie, mango)
- Mleko podgrzej w rondelku z grubym dnem.
- Dodaj płatki, siemię i otręby, a następnie gotuj 2–3 minuty na małym ogniu.
- Dodaj pestki i miód, wymieszaj i pozostaw na 1–2 minuty.
- Umyj, obierz i pokrój owoce.
- Owsiankę wlej do miseczki i udekoruj owocami.
Przepis z książki Agaty Lewandowskiej "Pokonaj nadciśnienie dietą DASH"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze