Płatki owsiane
Górskie, zwykłe czy błyskawiczne? Płatki owsiane to produkt zbożowy bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Owsianka bowiem stanowi zdrowe, pożywne śniadanie, które można uzupełnić nieskończoną ilością zdrowych dodatków.
Płatki owsiane są produkowane z owsa zwykłego. Zawierają ok. 68 proc. węglowodanów, 13 proc. białka, 7 proc. tłuszczów (w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych), 10 proc. błonnika. Nie nadają się do zbyt długiego przechowywania – ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które łatwo jełczeją, nadając gorzki smak. Czas przechowywania płatków owsianych od chwili wyprodukowania wynosi od czterech do sześciu miesięcy.
Płatki owsiane zwykłe zostały poddane najmniejszej obróbce. W celu ich spożycia należy je gotować. Górskie, o większym stopniu przetworzenia do spożycia nadają się po zagotowaniu. Błyskawiczne płatki owsiane są gotowe do spożycia nawet na zimno. Płatki owsiane po ugotowaniu zwiększają swoją masę i objętość.
Płatki owsiane są wykorzystywane przede wszystkim do przygotowywania owsianki. Są także składnikiem musli, granoli oraz zbożowych batoników. Można wypiekać z nich ciasta i ciasteczka. Można spotkać je także jako składnik pieczywa. Płatki owsiane mogą służyć jako panierka do kotletów lub można z nich przyrządzić owsiane kotlety, szczególnie polecane dla wegetarian.
Płatki owsiane pomagają utrzymać wagę, a to wszystko dzięki zawartości beta-glukanu, rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który zmniejsza poziom hormonu głodu. Dodatkowo płatki owsiane dostarczają bardzo dużo wartości odżywczych przy stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii.
Płatki owsiane ze względu na dużą zawartość błonnika są trawione powoli, więc zawarty w nich cukier powoli przechodzi do krwi. Dzięki temu nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny i cukier przez długi czas utrzymuje się na stałym poziomie.
Chociaż płatki owsiane kojarzą się zazwyczaj raczej ze śniadaniem niż z kolacją, lekarze polecają je także wieczorem, zwłaszcza tym, którzy miewają problemy z zaśnięciem.
Co ciekawe, płatki owsiane mogą posłużyć jako element domowej maseczki na twarz.