Barszcz ukraiński jak sprzed lat. Pożywny i smaczny
"Wszystkie dodatki w tej zupie, sprawiają, że danie jest bardzo treściwe i z pewnością zaspokoi nasz głód. Świeże pomidory duszone na maśle, cebula tarta bezpośrednio do zupy, czy dodatek grzybów suszonych wspaniale podkreślają smak barszczu" - czytamy na blogu "Przepisy Tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- Opcjonalnie odrobina kwaśnej śmietany
- Pęczek koperku i natki pietruszki
- 3 szt. jajek
- 500 g pomidorów
- 400 g białej fasoli
- Pół główki kapusty włoskiej (do prawie gotowego barszczu)
- 2 szt. ziela angielskiego
- 2 szt. liścia laurowego
- Ćwiartka główki kapusty włoskiej (do rosołu)
- 200 g buraczków startych na grubych oczkach
- 6 szt. suszonych borowików
- 2 szt. cebuli
- 1 szt. pietruszki
- 100 g selera
- 2 szt. marchewek
- 250 g szpondra wieprzowego
Najpierw przygotowuję rosół: do większego garnka wlewam 2,5 litra wody i dodaję zagotowaniu wody mięso i warzywa. Dodaję grzybki suszone, buraki tarte. Obraną cebulę opalam na palniku i również wrzucam do zupy. Zmniejszam ogień na mały i pozwalam rosołowi się gotować, koniecznie pod pokrywką i na bardzo małym ogniu. Rosół jest gotowy, gdy warzywa i mięso są miękkie. W międzyczasie zdejmuję szumowiny. Gotowanie rosołu zajmie ok. 2 godzin. W trakcie gotowania rosołu, przygotowuję kapustę, tj. gotuję ją pod przykryciem z dodatkiem 1 szklanki wody. Następnie na rozgrzaną patelnię daję masło i pokrojone w ćwiartki pomidory. Duszę pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu pomidorów przecieram je przez sito, w celu uzyskania gładkiego kremu i pozbyciu się pestek, które później mogą tylko przeszkadzać.
Pół świeżej cebuli trę na tarce o małych oczkach. Dodaję przetartą cebulę bezpośrednio do zupy.
Na dużej patelni podsmażam pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę, poszatkowany koperek oraz pietruszkę. Po zarumienieniu wyłączam gaz i odstawiam na bok. Gdy mam już gotowy rosół, wyciągam z niego mięso, pietruszkę, selera i cebulę. Reszta warzyw zostaje. Mięso kroję na mniejsze kawałki i wrzucam z powrotem do rosołu. Do rosołu dodaję również odcedzoną, ugotowaną kapustę, krem z pomidorów, fasolę, podsmażoną kiełbaskę z boczkiem. Mieszam i doprawiam: solą i pieprzem.
Barszcz jest gotowy. Ale, jeśli lubisz zupy zabielane śmietaną, możesz na koniec dolać 3/4 szklanki śmietany: najpierw rozbij ją widelcem albo trzepaczką z odrobiną gorącej zupy i później wlej całość do garnka. Po wlaniu śmietany jeszcze raz zamieszaj. Barszcz ukraiński możesz podać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze