Trwa ładowanie...
darfvea
13-04-2017 10:56

Biały barszcz na zakwasie i śmietanie

Przepis

Pyszny, pachnący wędzonką barszcz biały na zakwasie, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. O wiele lepiej użyć naturalnego zakwasu zamiast sztucznych sklepowych polepszaczy. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie, ale w sklepach można już kupić dobry gotowy zakwas. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej.

darfvea
5.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 3-4 średnie marchewki
  • 2-3 średnie pietruszki
  • połówka niewielkiego selera
  • mała cebula
  • ok. 10 cm pora
  • 2 średnie liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu
  • majeranek, sól
  • ok. 500 g wędzonki (np. chudego boczku lub surowej wędzonej kiełbasy)
  • średnia porcja rosołowa
  • ok. 250 ml kwaśnej śmietany
  • ok. 400-600 ml zakwasu (w zależności od smaku)
  • 3-4 ząbki czosnku
Przepis

Porcję rosołową opłukać, włożyć do garnka wraz z obranymi i oczyszczonymi jarzynami. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać zimną wodą (około półtora litra). Na niewielkim ogniu gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wędzonkę. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszy, aby wędzonka tylko parzyła się. Wywar przecedzić. Śmietanę rozmieszać dokładnie z zakwasem.

Do wrzącego wywaru wrzucić obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, a następnie wlewać stopniowo śmietanę z zakwasem, mieszając cały czas - ja używam trzepaczki rózgowej. Zagotować, po około minucie zdjąć z ognia. Gdyby wywar był zbyt gęsty, można dolać wody. Gdyby zakwasu było za mało, wtedy jego również można dolać. Doprawić majerankiem, solą i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.

Biały barszcz na zakwasie i śmietanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj