Biały barszcz na zakwasie i śmietanie
Pyszny, pachnący wędzonką barszcz biały na zakwasie, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. O wiele lepiej użyć naturalnego zakwasu zamiast sztucznych sklepowych polepszaczy. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie, ale w sklepach można już kupić dobry gotowy zakwas. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 3-4 średnie marchewki
- 2-3 średnie pietruszki
- połówka niewielkiego selera
- mała cebula
- ok. 10 cm pora
- 2 średnie liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu
- majeranek, sól
- ok. 500 g wędzonki (np. chudego boczku lub surowej wędzonej kiełbasy)
- średnia porcja rosołowa
- ok. 250 ml kwaśnej śmietany
- ok. 400-600 ml zakwasu (w zależności od smaku)
- 3-4 ząbki czosnku
Porcję rosołową opłukać, włożyć do garnka wraz z obranymi i oczyszczonymi jarzynami. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać zimną wodą (około półtora litra). Na niewielkim ogniu gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wędzonkę. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszy, aby wędzonka tylko parzyła się. Wywar przecedzić. Śmietanę rozmieszać dokładnie z zakwasem.
Do wrzącego wywaru wrzucić obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, a następnie wlewać stopniowo śmietanę z zakwasem, mieszając cały czas - ja używam trzepaczki rózgowej. Zagotować, po około minucie zdjąć z ognia. Gdyby wywar był zbyt gęsty, można dolać wody. Gdyby zakwasu było za mało, wtedy jego również można dolać. Doprawić majerankiem, solą i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz także: cytrynowy sernik z bezową pianką
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze