Trwa ładowanie...
de9mn4t
13-04-2017 10:56

Biały barszcz na zakwasie i śmietanie

Przepis

Pyszny, pachnący wędzonką barszcz biały na zakwasie, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. O wiele lepiej użyć naturalnego zakwasu zamiast sztucznych sklepowych polepszaczy. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie, ale w sklepach można już kupić dobry gotowy zakwas. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej.

de9mn4t
3.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 3-4 średnie marchewki
  • 2-3 średnie pietruszki
  • połówka niewielkiego selera
  • mała cebula
  • ok. 10 cm pora
  • 2 średnie liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu
  • majeranek, sól
  • ok. 500 g wędzonki (np. chudego boczku lub surowej wędzonej kiełbasy)
  • średnia porcja rosołowa
  • ok. 250 ml kwaśnej śmietany
  • ok. 400-600 ml zakwasu (w zależności od smaku)
  • 3-4 ząbki czosnku
Przepis

Porcję rosołową opłukać, włożyć do garnka wraz z obranymi i oczyszczonymi jarzynami. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać zimną wodą (około półtora litra). Na niewielkim ogniu gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wędzonkę. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszy, aby wędzonka tylko parzyła się. Wywar przecedzić. Śmietanę rozmieszać dokładnie z zakwasem.

Do wrzącego wywaru wrzucić obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, a następnie wlewać stopniowo śmietanę z zakwasem, mieszając cały czas - ja używam trzepaczki rózgowej. Zagotować, po około minucie zdjąć z ognia. Gdyby wywar był zbyt gęsty, można dolać wody. Gdyby zakwasu było za mało, wtedy jego również można dolać. Doprawić majerankiem, solą i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.

Biały barszcz na zakwasie i śmietanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
de9mn4t
de9mn4t
de9mn4t
de9mn4t
Więcej tematów
de9mn4t