Trwa ładowanie...
dpted1z
oprac. Katarzyna Gileta

Przysmak PRL. Jak zrobić kotlety z mortadeli

Przepis

Oszukane schabowe, czyli plastry mortadeli panierowane w jajku i bułce tartej, były popularne w minionej epoce. Jednak to danie może być naprawdę smaczne. Musimy jedynie poszukać w sklepie dobrej jakości mortadeli. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.

dpted1z
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 70 dag kiełbasy mortadeli
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 10 dag żółtego sera
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
  Radość kipiąca uśmiechem
Źródło: Radość kipiąca uśmiechem
Przepis
  • Kiełbasę kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Na talerzyki wykładamy mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko.
  • Ser żółty kroimy na plasterki. Porcje kiełbasy delikatnie nacinamy cienkim nożem, tworząc sakiewkę, do środka wkładamy plaster sera.
  • Następnie kiełbasę panierujemy tak jak tradycyjnego schabowego, najpierw w jajku, potem w mące, znów w jaku i na końcu w bułce tartej.
  • Smażymy na rumiano z każdej strony. Lekko dociskając aby rozpuszczony ser skleił kotleta. Podajemy z ulubioną sałatką.
  • U mnie rukola, małe pomidorki i ocet winny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przysmak PRL. Jak zrobić kotlety z mortadeli
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dpted1z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpted1z
dpted1z
dpted1z
dpted1z
Więcej tematów
dpted1z