Przysmak PRL. Jak zrobić kotlety z mortadeli
Oszukane schabowe, czyli plastry mortadeli panierowane w jajku i bułce tartej, były popularne w minionej epoce. Jednak to danie może być naprawdę smaczne. Musimy jedynie poszukać w sklepie dobrej jakości mortadeli. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 70 dag kiełbasy mortadeli
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 10 dag żółtego sera
- kilka łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
- Kiełbasę kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Na talerzyki wykładamy mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko.
- Ser żółty kroimy na plasterki. Porcje kiełbasy delikatnie nacinamy cienkim nożem, tworząc sakiewkę, do środka wkładamy plaster sera.
- Następnie kiełbasę panierujemy tak jak tradycyjnego schabowego, najpierw w jajku, potem w mące, znów w jaku i na końcu w bułce tartej.
- Smażymy na rumiano z każdej strony. Lekko dociskając aby rozpuszczony ser skleił kotleta. Podajemy z ulubioną sałatką.
- U mnie rukola, małe pomidorki i ocet winny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze