Barszcz
Barszcz to tradycyjna zupa, którą zajadamy się w Polsce już od wieków. Przygotowujemy ją w okresie świątecznym, ale lubimy ją jeść także na co dzień. Barszcz robimy na wywarze mięsnym lub na domowym zakwasie, z dodatkiem ziemniaków lub jajka – przepisów jest naprawdę wiele, a każdy dom ma swój ulubiony.
Barszcz to jedna z najstarszych zup. Popularna jest głównie w Europie Wschodniej i Centralnej. W Polsce tę zupę jemy już wielu wieków, i nic nie wskazuję na to, by ta praktyka miała się zmienić. Zacznijmy jednak od początku. Pierwszy zachowany przepis na barszcz biały pochodzi z XVI wieku. Stara receptura mówi nam, że ten rodzaj zupy przygotowywano z rośliny, która nazywa się barszcz. To właśnie dzięki niemu potrawa miała kwaśny smak. Barszcze były również robione na bazie berberysu, kwasu z mąki żytniej lub owoców – żurawiny albo agrestu.
Oprócz barszczu białego doskonale znany jest nam także barszcz czerwony z buraków. On również pojawił się w kuchni staropolskiej już w XVI wieku, a pisał o nim sam Mikołaj Rej. Warto jednak zaznaczyć, że wtedy o wiele większa popularnością cieszył się barszcz z rurą, który gotowało się na kości wołowej wraz ze szpikiem.
W dzisiejszych czasach barszcz nie strącił na swojej popularności. Lubimy przyrządzać zarówno barszcz biały, jak i ten z buraków – czerwony. Nie możemy także zapomnieć o tym, że to właśnie on jest symbolem wigilijnej kolacji. Razem z uszkami gości na stołach niemal wszystkich polskich rodzin.
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony to zupa z długa tradycją, dlatego bardzo trudno wskazać jedną recepturę, która będzie uniwersalna. Można pokusić się o stwierdzenie, że co dom, to przepis na barszcz z buraków. Niektórzy uwielbiają zupę zabielaną, inni uważają, że śmietana odbiera oryginalny i aromatyczny smak. Są tacy, którzy barszcz będą przygotowywali na wywarze mięsnym, ale znajdą się też osoby, które nigdy nie jadły takiej wersji tej zupy.
Chociaż przepisów jest tak wiele, zawsze głównym składnikiem będą oczywiście buraki oraz wywar (mięsny lub warzywny). Większość kucharzy sugeruje także dodanie odrobiny cukru oraz podstawowych przypraw.
Barszcz czerwony podaje się z ziemniakami, jajkiem ugotowanym na twardo lub, w okresie świątecznym, z uszkami. Można go także serwować z pasztecikami lub krokietami.
Barszcz biały
Barszcz biały również będzie wyróżniał się nieco innym smakiem w zależności od tego, kto będzie go dla nas przyrządzał. Najczęściej przygotowuje się go na zakwasie, który możemy wykonać sami lub zakupić gotowy produkt w sklepie.
Barszcz biały podaje się najczęściej z ziemniakami, jajkiem lub białą kiełbasą.