Trwa ładowanie...
d1yxwwc
23-03-2022 13:05

Barszcz ukraiński pani Marii

Przepis

"Pani Maria jest Ukrainką i od dziesięciu lat mieszka w Polsce. Jest delikatną, spokojną i dobrą kobietą. Przykłada dużą wagę do ekologicznych sposobów sprzątania i jest wegetarianką (...). Pokazała mi, jak Ukrainki lepią pierogi i podała swój rodzinny przepis na ukraiński barszcz. Dla mnie najlepszy" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d1yxwwc
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 3 czerwone buraki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 świeży lub kiszony pomidor
  • kawałek białej kapusty
  • 1 puszka fasoli
  • sól, pieprz
  • olej słonecznikowy
  • 500 g wołowej goleni lub łaty
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżki soli
  • woda ok. 2 litry
  • do podania koper i wiejska gęsta śmietana
Przepis
  • Zrób wywar. Do garnka włóż mięso, jedną cebulę i liść laurowy. Wlej wodę i posól. Gotuj przez prawie godzinę – od czasu do czasu zbieraj z powierzchni wywaru szumowiny.
  • Teraz obierz buraki, ziemniaki i drugą cebulę i pokrój je w kostkę. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce. Poszatkuj kapustę i odsącz na sicie fasolę.
  • Zbierz szumowiny z wywaru, dodaj buraki i ziemniaki, gotuj przez około 30 minut. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i marchew. Podsmażaj mieszając, aż warzywa będą miękkie.
  • Pomidora zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię. Mieszaj wszystko razem, a potem dodaj do garnka. Dołóż też kapustę i fasolę, dopraw solą i pieprzem, gotuj zupę około 10 minut. Wykładaj na talerze, dekoruj śmietaną i koprem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Barszcz ukraiński pani Marii
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1yxwwc
d1yxwwc
d1yxwwc
d1yxwwc
Więcej tematów
d1yxwwc