Trwa ładowanie...
d2rq7hv
Anna Kamińska
23-03-2022 13:05

Barszcz ukraiński pani Marii

Przepis

"Pani Maria jest Ukrainką i od dziesięciu lat mieszka w Polsce. Jest delikatną, spokojną i dobrą kobietą. Przykłada dużą wagę do ekologicznych sposobów sprzątania i jest wegetarianką (...). Pokazała mi, jak Ukrainki lepią pierogi i podała swój rodzinny przepis na ukraiński barszcz. Dla mnie najlepszy" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d2rq7hv
1.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 3 czerwone buraki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 świeży lub kiszony pomidor
  • kawałek białej kapusty
  • 1 puszka fasoli
  • sól, pieprz
  • olej słonecznikowy
  • 500 g wołowej goleni lub łaty
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżki soli
  • woda ok. 2 litry
  • do podania koper i wiejska gęsta śmietana
Przepis
  • Zrób wywar. Do garnka włóż mięso, jedną cebulę i liść laurowy. Wlej wodę i posól. Gotuj przez prawie godzinę – od czasu do czasu zbieraj z powierzchni wywaru szumowiny.
  • Teraz obierz buraki, ziemniaki i drugą cebulę i pokrój je w kostkę. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce. Poszatkuj kapustę i odsącz na sicie fasolę.
  • Zbierz szumowiny z wywaru, dodaj buraki i ziemniaki, gotuj przez około 30 minut. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i marchew. Podsmażaj mieszając, aż warzywa będą miękkie.
  • Pomidora zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię. Mieszaj wszystko razem, a potem dodaj do garnka. Dołóż też kapustę i fasolę, dopraw solą i pieprzem, gotuj zupę około 10 minut. Wykładaj na talerze, dekoruj śmietaną i koprem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Barszcz ukraiński pani Marii
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2rq7hv

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rq7hv
d2rq7hv
d2rq7hv
d2rq7hv
Więcej tematów
d2rq7hv