Barszcz postny

Barszcz to jedna z dwunastu potraw, które co roku goszczą na naszych wigilijnych stołach. Według tradycji powinna być to postna zupa, a więc do jej przygotowania nie używamy mięsa. Sekretem smaku wigilijnego barszczu jest kwas buraczany. warto go przygotować samodzielnie kilka dni wcześniej lub kupić gotowy koncentrat w sklepie. Zwracajmy jednak uwagę na skład takiego produktu.

Barszcz postnyBarszcz postny

Składniki

  • 500 ml kwasu buraczanego
  • 50 dag buraków
  • 40 g grzybów suszonych
  • 3 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu i cukru

Przepis

Grzyby należy namoczyć w litrze wody. Następnie gotujemy i przecedzamy wywar. Buraki i warzywa zalewamy przygotowanym wywarem, dodajemy pół litra wody, 2 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty ząbek czosnku, pozostałe przyprawy i gotujemy kolejną godzinę. Na koniec całość należy przecedzić, dodajemy kwas buraczany i doprawiamy do smaku łyżką sosu sojowego, pieprzem i cukrem. Smacznego

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇