Chłodnik z arbuza i melona. Orzeźwia i gasi pragnienie
Trudno znaleźć lepszą potrawę na ciepły dzień. Jego przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele czasu czy nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg arbuza
- 2 melony
- 1 łyżka octu balsamicznego lub porto
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 garść kolendry lub bazylii
- 1 garść szczypiorku
- sól
- pieprz
Arbuz i melony pokroić na kawałki, obrać ze skóry, usunąć pestki i zmiksować. Dodać ocet lub porto, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekane liście kolendry lub bazylii oraz szczypiorek. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Na talerzu można udekorować świeżą kolendrą.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze