Jarski barszczyk ukraiński
W Ukrainie ten barszcz jest tradycyjnym daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej lub kiszonej kapusty, dodatek fasoli jest opcjonalny, a zupę podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 3–4 duże buraki ćwikłowe
- 2–3 średnie marchewki
- ¼–½ selera korzeniowego
- 1–2 cebule
- 1–2 pory
- 20 dag pieczarek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ¼ główki białej lub włoskiej kapusty
- 3–4 duże ziemniaki
- 1 puszka białej fasoli
- koncentrat barszczu w płynie lub proszku
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 szklanka śmietany
- duża garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku)
- 1–2 listki laurowe
- 2–3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- Buraki, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, por i pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, zeszklić na tłuszczu, dodać starte
- warzywa i dusić do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą.
- Zalać 6 szklankami wody z koncentratem pomidorowym, dodać przyprawy i zagotować. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować do miękkości.
- Fasolę wrzucić do zupy razem z zalewą, dodać 2–3 łyżki koncentratu barszczu, zagotować i doprawić do smaku.
- Mąkę rozprowadzić wodą i dodać do zupy, zagotować, stale mieszając. Dodać śmietanę i posiekaną zieleninę, wymieszać.
Przepis pochodzi z książki "Zupy" Małgorzaty Caprari.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze