Jarski barszczyk ukraiński

W Ukrainie ten barszcz jest tradycyjnym daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej lub kiszonej kapusty, dodatek fasoli jest opcjonalny, a zupę podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami.

Jarski barszczyk ukraińskiJarski barszczyk ukraiński
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3–4 duże buraki ćwikłowe
  • 2–3 średnie marchewki
  • ¼–½ selera korzeniowego
  • 1–2 cebule
  • 1–2 pory
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¼ główki białej lub włoskiej kapusty
  • 3–4 duże ziemniaki
  • 1 puszka białej fasoli
  • koncentrat barszczu w płynie lub proszku
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 szklanka śmietany
  • duża garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku)
  • 1–2 listki laurowe
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przepis

  • Buraki, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, por i pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, zeszklić na tłuszczu, dodać starte
  • warzywa i dusić do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą.
  • Zalać 6 szklankami wody z koncentratem pomidorowym, dodać przyprawy i zagotować. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować do miękkości.
  • Fasolę wrzucić do zupy razem z zalewą, dodać 2–3 łyżki koncentratu barszczu, zagotować i doprawić do smaku.
  • Mąkę rozprowadzić wodą i dodać do zupy, zagotować, stale mieszając. Dodać śmietanę i posiekaną zieleninę, wymieszać.
Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Używamy go o wiele rzadziej niż jego kuzyna. A to właśnie on powinien być w każdej kuchni
Używamy go o wiele rzadziej niż jego kuzyna. A to właśnie on powinien być w każdej kuchni
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀