Trwa ładowanie...
d1zkxdz
28-12-2011 09:11

Świąteczny barszcz ukraiński

Przepis

Barszcz ukraiński z dużą ilością warzyw możemy z powodzeniem podać na Boże Narodzenie zamiast tradycyjnego rosołku. Jeśli natomiast zastąpimy mięsny wywar warzywnym bulion, barszcz sprawdzi się również na wigilijnej kolacji.

d1zkxdz
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 25 g białej fasoli
  • wywar mięsny
  • 4 czerwone buraczki
  • 2 marchewki
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 pietruszka
  • duża cebula
  • masło
  • ziele angielskie, liść laurowy, szczypta suszonego tymianku, majeranek
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
Przepis

Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Przepłukać i wstawić na wolny ogień, gotować w wywarze mięsnym. Marchewki, pietruszkę i buraki obrać,opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Warzywa zalać bulionem. Wrzucić listek laurowy, tymianek, majeranek i ziele angielskie oraz wcześniej namoczone grzyby. Cebulę posiekać zeszklić na maśle dodać do warzyw. Gotować ok. 40 minut. W połowie gotowania wrzucić do zupy fasolę. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Jeśli to konieczne, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Świąteczny barszcz ukraiński
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
Więcej tematów
d1zkxdz