Świąteczny barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński z dużą ilością warzyw możemy z powodzeniem podać na Boże Narodzenie zamiast tradycyjnego rosołku. Jeśli natomiast zastąpimy mięsny wywar warzywnym bulion, barszcz sprawdzi się również na wigilijnej kolacji.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 25 g białej fasoli
- wywar mięsny
- 4 czerwone buraczki
- 2 marchewki
- kilka suszonych grzybów
- 1 pietruszka
- duża cebula
- masło
- ziele angielskie, liść laurowy, szczypta suszonego tymianku, majeranek
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Przepłukać i wstawić na wolny ogień, gotować w wywarze mięsnym. Marchewki, pietruszkę i buraki obrać,opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Warzywa zalać bulionem. Wrzucić listek laurowy, tymianek, majeranek i ziele angielskie oraz wcześniej namoczone grzyby. Cebulę posiekać zeszklić na maśle dodać do warzyw. Gotować ok. 40 minut. W połowie gotowania wrzucić do zupy fasolę. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Jeśli to konieczne, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze