Trwa ładowanie...
d23ybbf
13-11-2019 12:58

Zupa z zielonej soczewicy

Przepis

Soczewica zawiera mnóstwo białka, potasu, witamin i kwasu foliowego. Na długo zapewnia poczucie sytości. - Zupa jest pikantna, gęsta i pachnąca. Przygotowałam ją na mięsie drobiowym, ale z powodzeniem można zrobić ją w wersji dla jaroszy. Zupa jest pełna warzyw i idealnie zaspokaja głód. Świetna na jesienne chłody - przekonuje autorka bloga "Krylowa Kuchnia".

d23ybbf
3.0
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 4 pałki z kurczaka
  • 1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 4 liście z białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/4 selera
  • 4/5 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • szczypta kurkumy
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Przepis

Pałki z kurczaka zalać 2,5 l zimnej wody, dodać sól, ziele angielskie i liść laurowy i gotować ok. 30 minut. W tym czasie warzywa umyć i pokroić, dodać do gotującego się mięsa. W tym momencie wsypać również zieloną soczewicę. Zupę mieszać co jakiś czas. Kiedy soczewica jest już prawie miękka, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zanim ugotują się ziemniaki, obrać cebulę i czosnek, posiekać i podsmażyć je na złoto na oleju. Dodać cebulę z czosnkiem do zupy. Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodać przecier pomidorowy, kurkumę pieprz oraz ostrą paprykę. Podawać gorącą z pajdą chleba.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa z zielonej soczewicy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

30
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23ybbf
d23ybbf
d23ybbf
d23ybbf
Więcej tematów
d23ybbf