Zupa z zielonej soczewicy
Soczewica zawiera mnóstwo białka, potasu, witamin i kwasu foliowego. Na długo zapewnia poczucie sytości. - Zupa jest pikantna, gęsta i pachnąca. Przygotowałam ją na mięsie drobiowym, ale z powodzeniem można zrobić ją w wersji dla jaroszy. Zupa jest pełna warzyw i idealnie zaspokaja głód. Świetna na jesienne chłody - przekonuje autorka bloga "Krylowa Kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4 pałki z kurczaka
- 1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 4 liście z białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/4 selera
- 4/5 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- szczypta kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Pałki z kurczaka zalać 2,5 l zimnej wody, dodać sól, ziele angielskie i liść laurowy i gotować ok. 30 minut. W tym czasie warzywa umyć i pokroić, dodać do gotującego się mięsa. W tym momencie wsypać również zieloną soczewicę. Zupę mieszać co jakiś czas. Kiedy soczewica jest już prawie miękka, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zanim ugotują się ziemniaki, obrać cebulę i czosnek, posiekać i podsmażyć je na złoto na oleju. Dodać cebulę z czosnkiem do zupy. Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodać przecier pomidorowy, kurkumę pieprz oraz ostrą paprykę. Podawać gorącą z pajdą chleba.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze