Trwa ładowanie...
d39w3z3
23-09-2017 09:26

Lasagne z kurczakiem i pesto. Smakowity pomysł na rodzinny obiad

Przepis

Lasagne ma wiele postaci - ta klasyczna z sosem pomidorowym, wołowiną i beszamelem nie ma sobie równych, ale jeśli chcemy małej odmiany, warto spróbować połączenia kurczaka z zielonymi dodatkami. Proste, pyszne i bardzo sycące danie.

d39w3z3
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • pół opakowania makaronu lasagne (250 g)
  • 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 250 g ricotty
  • 300 g mozzarelli
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • cebula
  • czosnek
  • 300 g szpinaku siekanego (rozmrożony)
  • 500 ml koncentratu bulionu drobiowego
  • 1 słoiczek pesto
  • 500 ml mleka
  • 70 g masła
  • 60 g mąki
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Mięso kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z ricottą, pesto i połową parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minuty. Dodawaj powoli mleko i koncentrat bulionu, ciągle mieszając ubijaczką, tak by powstał sos. W tym czasie posmaruj naczynie żaroodporne masłem, wlej 2 łyżki sosu i ułóż luźną warstwę makaronu. Rozłóż połowę masy z kurczaka, posyp garścią startej mozzarelli i polej kilkoma łyżkami sosu. Rozłóż połowę szpinaku, następnie znów warstwę makaronu i powtórz kolejną warstwę lasagne, jak poprzednio. Na ostatnią warstwę makaronu wylej resztę sosu, mozzarelli i parmezanu. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.

Szybkie pesto można przygotować też samemu. Potrzebne będzie: 30g sera pecorino i 30 g sera parmigiano, 30 g orzeszków pinii, 4 ząbki czosnku, 100g liści bazylii, 150 ml oliwy oraz duża szczypta soli maldon. Wszystkie składniki – oprócz bazylii i oliwy – należy miksować przez ok. 1 minutę. Następnie dodać bazylię i miksować jeszcze ok. 1 min., dolewając oliwy. – podpowiada kucharz. – Z kolei drobno posiekane łodygi i korzenie kolendry dają najwięcej smaku – można je dodawać także do innych, azjatyckich potraw, np. sałatek i zup.

Przepis poleca Michał "Magiel" Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Lasagne z kurczakiem i pesto. Smakowity pomysł na rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
Więcej tematów
d39w3z3

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj