Lasagne z kurczakiem i pesto. Smakowity pomysł na rodzinny obiad
Lasagne ma wiele postaci - ta klasyczna z sosem pomidorowym, wołowiną i beszamelem nie ma sobie równych, ale jeśli chcemy małej odmiany, warto spróbować połączenia kurczaka z zielonymi dodatkami. Proste, pyszne i bardzo sycące danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- pół opakowania makaronu lasagne (250 g)
- 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka
- 250 g ricotty
- 300 g mozzarelli
- 100 g drobno startego parmezanu
- cebula
- czosnek
- 300 g szpinaku siekanego (rozmrożony)
- 500 ml koncentratu bulionu drobiowego
- 1 słoiczek pesto
- 500 ml mleka
- 70 g masła
- 60 g mąki
- sól i pieprz do smaku
Mięso kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z ricottą, pesto i połową parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minuty. Dodawaj powoli mleko i koncentrat bulionu, ciągle mieszając ubijaczką, tak by powstał sos. W tym czasie posmaruj naczynie żaroodporne masłem, wlej 2 łyżki sosu i ułóż luźną warstwę makaronu. Rozłóż połowę masy z kurczaka, posyp garścią startej mozzarelli i polej kilkoma łyżkami sosu. Rozłóż połowę szpinaku, następnie znów warstwę makaronu i powtórz kolejną warstwę lasagne, jak poprzednio. Na ostatnią warstwę makaronu wylej resztę sosu, mozzarelli i parmezanu. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.
Szybkie pesto można przygotować też samemu. Potrzebne będzie: 30g sera pecorino i 30 g sera parmigiano, 30 g orzeszków pinii, 4 ząbki czosnku, 100g liści bazylii, 150 ml oliwy oraz duża szczypta soli maldon. Wszystkie składniki – oprócz bazylii i oliwy – należy miksować przez ok. 1 minutę. Następnie dodać bazylię i miksować jeszcze ok. 1 min., dolewając oliwy. – podpowiada kucharz. – Z kolei drobno posiekane łodygi i korzenie kolendry dają najwięcej smaku – można je dodawać także do innych, azjatyckich potraw, np. sałatek i zup.
Przepis poleca Michał "Magiel" Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze