Trwa ładowanie...
d2k6aae
26-03-2019 15:07

Flaczki drobiowe. Klasyk kuchni PRL

Przepis

"Flaczki drobiowe to pomysł z czasów PRLu na wykorzystanie kurczaka, który był łatwo dostępny. Tworzono różne dania z kurczakiem, jednym z takich dań były właśnie flaczki z kurczaka. Proste, smaczne danie. Tylko pamiętajmy, że to mają być flaczki, a nie paprykarz, więc paprykę dodaje się tu w niewielkiej ilości. Istotnymi tutaj przyprawami są majeranek, imbir i gałka muszkatołowa" - czytamy na blogu "Królestwo Garów".

d2k6aae
3.9
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • kurczak
  • 1-2 listki laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 małe marchewki
  • 1- 2 pietruszki
  • seler
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • szczypta czerwonej papryki słodkiej
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • sól
  • pieprz świeżo zmielonego
Przepis

Kurczaka podzielić na cztery części, włożyć do garnka, dodać przyprawy (pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie, tymianek), cebulę i łyżeczkę soli. Zalać wodą, tak aby przykryła kurczaka (około 2 litry wody). Gotować aż kurczak będzie miękki. Marchewkę, selera i pietruszkę pokroić w julienne (cienkie zapałki). Kurczaka wyjąć z wywaru, wywar przecedzić. Kurczaka pokroić w wąskie paski – kroimy wzdłuż włókien. Ja nie kroję tylko rozrywam. Wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego połowę warzyw. Resztę warzyw wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać mąkę i przesmażyć. Wlać niecałą szklankę wody i chwilę dusić. Przełożyć duszone warzywa do wywaru, dodać kurczaka i zagotować. Wsypać obie papryki, majeranek, imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik

Flaczki drobiowe. Klasyk kuchni PRL
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
17

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
Więcej tematów
d2k6aae