Flaczki drobiowe. Klasyk kuchni PRL
"Flaczki drobiowe to pomysł z czasów PRLu na wykorzystanie kurczaka, który był łatwo dostępny. Tworzono różne dania z kurczakiem, jednym z takich dań były właśnie flaczki z kurczaka. Proste, smaczne danie. Tylko pamiętajmy, że to mają być flaczki, a nie paprykarz, więc paprykę dodaje się tu w niewielkiej ilości. Istotnymi tutaj przyprawami są majeranek, imbir i gałka muszkatołowa" - czytamy na blogu "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- kurczak
- 1-2 listki laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- cebula
- 2 gałązki tymianku
- 2 małe marchewki
- 1- 2 pietruszki
- seler
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju lub masła
- szczypta czerwonej papryki słodkiej
- szczypta ostrej papryki
- łyżka majeranku
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka imbiru suszonego
- sól
- pieprz świeżo zmielonego
Kurczaka podzielić na cztery części, włożyć do garnka, dodać przyprawy (pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie, tymianek), cebulę i łyżeczkę soli. Zalać wodą, tak aby przykryła kurczaka (około 2 litry wody). Gotować aż kurczak będzie miękki. Marchewkę, selera i pietruszkę pokroić w julienne (cienkie zapałki). Kurczaka wyjąć z wywaru, wywar przecedzić. Kurczaka pokroić w wąskie paski – kroimy wzdłuż włókien. Ja nie kroję tylko rozrywam. Wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego połowę warzyw. Resztę warzyw wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać mąkę i przesmażyć. Wlać niecałą szklankę wody i chwilę dusić. Przełożyć duszone warzywa do wywaru, dodać kurczaka i zagotować. Wsypać obie papryki, majeranek, imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze