Trwa ładowanie...
d252zba
26-03-2019 15:07

Flaczki drobiowe. Klasyk kuchni PRL

Przepis

"Flaczki drobiowe to pomysł z czasów PRLu na wykorzystanie kurczaka, który był łatwo dostępny. Tworzono różne dania z kurczakiem, jednym z takich dań były właśnie flaczki z kurczaka. Proste, smaczne danie. Tylko pamiętajmy, że to mają być flaczki, a nie paprykarz, więc paprykę dodaje się tu w niewielkiej ilości. Istotnymi tutaj przyprawami są majeranek, imbir i gałka muszkatołowa" - czytamy na blogu "Królestwo Garów".

d252zba
5.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • kurczak
  • 1-2 listki laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 małe marchewki
  • 1- 2 pietruszki
  • seler
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • szczypta czerwonej papryki słodkiej
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • sól
  • pieprz świeżo zmielonego
Przepis

Kurczaka podzielić na cztery części, włożyć do garnka, dodać przyprawy (pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie, tymianek), cebulę i łyżeczkę soli. Zalać wodą, tak aby przykryła kurczaka (około 2 litry wody). Gotować aż kurczak będzie miękki. Marchewkę, selera i pietruszkę pokroić w julienne (cienkie zapałki). Kurczaka wyjąć z wywaru, wywar przecedzić. Kurczaka pokroić w wąskie paski – kroimy wzdłuż włókien. Ja nie kroję tylko rozrywam. Wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego połowę warzyw. Resztę warzyw wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać mąkę i przesmażyć. Wlać niecałą szklankę wody i chwilę dusić. Przełożyć duszone warzywa do wywaru, dodać kurczaka i zagotować. Wsypać obie papryki, majeranek, imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik

Flaczki drobiowe. Klasyk kuchni PRL
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
17

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d252zba
d252zba
d252zba
d252zba
Więcej tematów
d252zba

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj