Kurczak w bazylii. Pachnie obłędnie
Nie chcesz spędzić długich godzin w kuchni, a masz ochotę na coś pysznego? Mamy rozwiązanie. Przygotuj kurczaka w bazylii. To ekspresowe i aromatyczne danie. Można podawać z pieczonymi warzywami lub ulubionym ryżem. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Kawałki kurczaka umieść w misce i dokładnie posyp podanymi przyprawami. Możesz wstawić miskę do lodówki na około 2 godzin, ale możesz też użyć mięsa od razu.
Smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. (ma to być szybkie smażenie, w środku kurczak będzie surowy). Wykładamy mięso z patelni na talerz.
Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka dodajemy jeszcze trochę oleju i rumienimy cebulkę. Dodajemy czosnek, kawałki kurczaka oraz mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Gdy mleczko się zagotuje, zmniejszamy gaz na minimum i przykrywamy patelnię. Gotujemy około 30 minut. Sos powinien się w tym czasie zredukować, nabrać aromatu przypraw, a mięso powinno być miękkie. Dodajemy bazylię, mieszamy i gotowe. W razie potrzeby dopraw. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze