Trwa ładowanie...
d2pj29h

Szpinak

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Szpinak, który wielu z nas może kojarzyć się z koszmarem z dzieciństwa to bardzo zdrowe warzywo, które powinniśmy włączyć do diety. Jego charakterystyczny smak z odpowiednimi przyprawami naprawdę może nas zachwycić i nawet jeżeli w młodości go nie lubiliśmy to warto dać mu drugą szansę. Obecne trendy żywieniowe wręcz eksponują świeży szpinak jako ważny element sałatek ze względu na arcybogate złoża składników odżywczych, których w przetworzonej wersji możecie już nie znaleźć.

Szpinak, a w zasadzie jego liście, kryją w sobie ogromny potencjał, który chroni przed miażdżycą, wspomaga kondycję wzroku, a także pełni istotną rolę w profilaktyce antynowotworowej. Znajdziemy w nim bowiem wiele wartościowych składników odżywczych na czele z witaminą K, wapniem, żelazem, magnezem oraz manganem.

Szczególnie ważna w szpinaku wydaje się być proporcja wapnia do fosforu, ponieważ dzięki temu wpływa on korzystnie na układ szkieletowy. Obfituje on również w kwas foliowy i beta-karoten oraz witaminę C.
Ponadto potas oraz magnez znajdujące się w szpinaku regulują pracę układu nerwowego. Obniżają też napięcie nerwowe, poprawiają zdolność koncentracji.

W sklepach dostępny jest szpinak w formie świeżych liści lub mrożonek. Świeży szpinak obfituje w witaminy oraz minerały. Nie należy się jednak obawiać, że mrożony będzie posiadał ich mniej. Wynika to z tego, że poddany mrożeniu od razu po zbiorach sezonowych zachowuje składniki odżywcze i cechy organoleptyczne w niezmienionym stanie. To, w jakiej formie szpinak wybierzemy powinno zależeć od pory roku. W sezonie letnim należy wybrać świeży szpinak, a w zimowym mrożony.

Szpinak powinien stać się stałym elementem menu większości osób. Można podawać go w rozmaity sposób. Co prawda jego smak jest neutralny, ale właśnie dzięki temu ciekawie komponuje się z intensywnymi, budzącymi zmysły dodatkami.

Na bazie szpinaku można przyrządzać zdrowe i pożywne koktajle warzywne oraz smoothie. Nadaje się do przygotowywania sosów do makaronów, a szpinakową lasagne pokochał cały świat. Liście szpinaku można wykorzystać również do sałatek. Jego delikatny smak świetnie komponuje się z owocami – truskawkami, pomarańczami, granatem czy gruszką. Można z nim eksperymentować na wiele ciekawych sposobów.

Przepisy

d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
Więcej tematów
d2pj29h

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj