Szpinak
Szpinak, który wielu z nas może kojarzyć się z koszmarem z dzieciństwa to bardzo zdrowe warzywo, które powinniśmy włączyć do diety. Jego charakterystyczny smak z odpowiednimi przyprawami naprawdę może nas zachwycić i nawet jeżeli w młodości go nie lubiliśmy to warto dać mu drugą szansę. Obecne trendy żywieniowe wręcz eksponują świeży szpinak jako ważny element sałatek ze względu na arcybogate złoża składników odżywczych, których w przetworzonej wersji możecie już nie znaleźć.
Szpinak, a w zasadzie jego liście, kryją w sobie ogromny potencjał, który chroni przed miażdżycą, wspomaga kondycję wzroku, a także pełni istotną rolę w profilaktyce antynowotworowej. Znajdziemy w nim bowiem wiele wartościowych składników odżywczych na czele z witaminą K, wapniem, żelazem, magnezem oraz manganem.
Szczególnie ważna w szpinaku wydaje się być proporcja wapnia do fosforu, ponieważ dzięki temu wpływa on korzystnie na układ szkieletowy. Obfituje on również w kwas foliowy i beta-karoten oraz witaminę C.
Ponadto potas oraz magnez znajdujące się w szpinaku regulują pracę układu nerwowego. Obniżają też napięcie nerwowe, poprawiają zdolność koncentracji.
W sklepach dostępny jest szpinak w formie świeżych liści lub mrożonek. Świeży szpinak obfituje w witaminy oraz minerały. Nie należy się jednak obawiać, że mrożony będzie posiadał ich mniej. Wynika to z tego, że poddany mrożeniu od razu po zbiorach sezonowych zachowuje składniki odżywcze i cechy organoleptyczne w niezmienionym stanie. To, w jakiej formie szpinak wybierzemy powinno zależeć od pory roku. W sezonie letnim należy wybrać świeży szpinak, a w zimowym mrożony.
Szpinak powinien stać się stałym elementem menu większości osób. Można podawać go w rozmaity sposób. Co prawda jego smak jest neutralny, ale właśnie dzięki temu ciekawie komponuje się z intensywnymi, budzącymi zmysły dodatkami.
Na bazie szpinaku można przyrządzać zdrowe i pożywne koktajle warzywne oraz smoothie. Nadaje się do przygotowywania sosów do makaronów, a szpinakową lasagne pokochał cały świat. Liście szpinaku można wykorzystać również do sałatek. Jego delikatny smak świetnie komponuje się z owocami – truskawkami, pomarańczami, granatem czy gruszką. Można z nim eksperymentować na wiele ciekawych sposobów.