Kurczak duszony w sosie paprykowym. Miękki i aromatyczny
- Tak przygotowany kurczak jest naprawdę doskonały w smaku. Mięso jest bardzo miękkie, niezwykle aromatyczne oraz idealnie komponuje się z paprykowo-pomidorowym sosem, który stanowi kropkę nad "i" całej potrawy - zachęca Diana, autorka bloga "Di bloguje". Kto ma ochotę wypróbować ten przepis?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części)
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- papryka ostra w proszku (do smaku)
- sól (do smaku)
Dodatkowo:
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (płaskie)
- 2 listki laurowe
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (1 szklanka = 250 ml)
Ponadto:
- olej do smażenia
Umytego oraz osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami, a następnie obsmażyć z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju. Rumiane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i na ten sam tłuszcz wrzucić paprykę pokrojoną w paski, cebulę w piórka oraz drobno posiekany czosnek. Warzywa podsmażyć do miękkości (papryka może być lekko twarda), dodać koncentrat, listki laurowe i na końcu bulion. Wszystko razem wymieszać oraz poddusić 2-3 minuty - w razie potrzeby doprawić. Powstały sos przelać do kurczaka. Całość przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w 180 stopniach. Przez ostatnie 20 minut kurczaka należy dopiekać już bez przykrycia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze