Trwa ładowanie...
d4eihbx
12-03-2019 12:25

Ciasto szpinakowe. Słodki i zdrowy deser

Przepis

Choć pogoda wciąż daje nam się nieźle we znaki, a przyroda bardzo ospale budzi się do życia, to w kuchni spokojnie jesteśmy w stanie wyczarować propozycje, które zwiastować będą nadejście upragnionej wiosny. Pyszne i wbrew pozorom proste w wykonaniu ciasto szpinakowe zachwyci bliskie nam osoby, stając się doskonałym pretekstem, by w codziennym pędzie znaleźć czas na wspólne chwile.

d4eihbx
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Orchidea Creative Group
Źródło: Orchidea Creative Group
Składniki

Ciasto:

  • 200 g Szpinaku młodego np. marki Eisberg
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Dekoracja:

  • pestki granatu
  • borówki amerykańskie
Przepis

Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.

Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu "górkę", która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.

Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto szpinakowe. Słodki i zdrowy deser
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
Więcej tematów
d4eihbx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj