Trwa ładowanie...
d3uekuz
d3uekuz

Frittata ze szpinakiem i serem feta

Przepis

Frittata to po prostu włoski omlet. Masa jajeczna zapiekana z szynką, warzywami czy serem. Sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie lub podwieczorek. Proponujemy frittatę ze świeżymi liśćmi szpinaku, fetą i aromatycznymi ziołami. Będzie pysznie!

3.7
(40 głosów)
Oceń:
d3uekuz
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Frittata ze szpinakiem i serem feta
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Frittata ze szpinakiem i serem feta
Składniki
  • 5 jajek,
  • 2 garście liści szpinaku,
  • 80 g sera feta,
  • łyżka klarowanego masła,
  • szczypiorek,
  • świeże oregano,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.
Przepis

Aby przygotować frittatę, będziesz potrzebować patelni, której można używać w piekarniku. Jeśli rączka patelni jest plastikowa, możesz owinąć ją grubą warstwą folii aluminiowej. Jajka roztrzep razem z solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i oregano. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Podsmaż chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, wlej masę jajeczną i dodaj pokruszony ser. Wymieszaj. Smaż ok. 2 minuty, po czym wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Zobacz wideo: Jakie jajka wybrać

Frittata ze szpinakiem i serem feta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

60
9
Share
d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz

d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz