Frittata ze szpinakiem i serem feta

Frittata to po prostu włoski omlet. Masa jajeczna zapiekana z szynką, warzywami czy serem. Sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie lub podwieczorek. Proponujemy frittatę ze świeżymi liśćmi szpinaku, fetą i aromatycznymi ziołami. Będzie pysznie!

Frittata ze szpinakiem i serem fetaFrittata ze szpinakiem i serem feta
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 jajek,
  • 2 garście liści szpinaku,
  • 80 g sera feta,
  • łyżka klarowanego masła,
  • szczypiorek,
  • świeże oregano,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Przepis

Aby przygotować frittatę, będziesz potrzebować patelni, której można używać w piekarniku. Jeśli rączka patelni jest plastikowa, możesz owinąć ją grubą warstwą folii aluminiowej. Jajka roztrzep razem z solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i oregano. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Podsmaż chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, wlej masę jajeczną i dodaj pokruszony ser. Wymieszaj. Smaż ok. 2 minuty, po czym wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji