Frittata ze szpinakiem i serem feta
Frittata to po prostu włoski omlet. Masa jajeczna zapiekana z szynką, warzywami czy serem. Sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie lub podwieczorek. Proponujemy frittatę ze świeżymi liśćmi szpinaku, fetą i aromatycznymi ziołami. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 5 jajek,
- 2 garście liści szpinaku,
- 80 g sera feta,
- łyżka klarowanego masła,
- szczypiorek,
- świeże oregano,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Aby przygotować frittatę, będziesz potrzebować patelni, której można używać w piekarniku. Jeśli rączka patelni jest plastikowa, możesz owinąć ją grubą warstwą folii aluminiowej. Jajka roztrzep razem z solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i oregano. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Podsmaż chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, wlej masę jajeczną i dodaj pokruszony ser. Wymieszaj. Smaż ok. 2 minuty, po czym wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Zobacz wideo: Jakie jajka wybrać
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze