Ziołowe roladki z kurczaka. Sekretem jest aromatyczny sos
Roladki z kurczaka nie ty6lko pięknie prezentują sie na talerzu, ale przede wszystkim są bardzo smaczne. Wypróbujcie na obiad przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Pomidorki:
- 250 g pomidorów koktajlowych lub cherry
- cukier puder do posypania
- Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów, do posypania
4 rolady:
- 2 filety z kurczaka ok. 500 g
- 150 g sera feta
- chili
- 50 g świeżej rukoli
- 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g
- ok. 10 pomidorów suszonych z oleju
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- olej z pomidorów suszonych
Sałatka:
- ok. 50 g świeżej rukoli
- 2 łyżki pestek z dyni
- 1 łyżka pestek z granatu
- 1cebulka ze szczypiorkiem
- 2 gałązki zielonej świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 5 dużych kaparów
- (kilka podsuszonych pomidorków wcześniej przygotowanych)
Sos:
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu z białego wina, do smaku
- 2 łyżki wody
Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem i przyprawą. Pomidorki podsuszamy w piekarniku w temp. 130 st.C ok. 40 min, czas zależy jest od ich wielkości. Suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach, a studzimy.
Umytą, osuszoną rukolę miksujemy z dodatkiem rozkruszonego sera i pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Nie solimy, bo ser wystarczająco jest słony.Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oddzielamy z nich polędwiczki. Piersi przekrawamy na dwie równe płaskie części, a polędwiczki na połowę po długości. Filety rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso wkładamy między folię spożywczą, dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwiej będzie można zwinąć). Każdą z nich posypujemy Vegetą Natur pikantną z chili i doprawiamy pieprzem. Jeśli filety z kurczaka są bez polędwiczek, to po prostu ich nie dodajemy, pomijamy etap ich przygotowania. Masę z rukoli dzielimy na 4 części. Rozsmarowujemy ją na całym filecie (brzegi można pominąć, łatwiej mięso sklei się w roladę).
Na brzegu mięsa po szerokości dodajemy ½ polędwiczki i od tej strony zaczynamy zwijać jak roladę, składając delikatnie brzegi do środka. Następnie owijamy ją dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzką. Przekładamy na natłuszczoną olejem z pomidorów, folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i dociskamy). Pieczemy w 200 st.C ok. 20 min, pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Rolady kroimy na zimno, na grubsze plasterki po skosie.
Przyprawę do sałatek i dipów, mieszamy z wodą, oliwą z oliwek, octem z białego wina, odstawiamy na kilka minut. Na talerz nakładamy świeżą rukolę, dodajemy pokrojoną roladę, posiekany szczypiorek, cebulkę w plasterkach oraz listki zielonej pietruszki. Całość posypujemy czarnuszką, pestkami z dyni i granatu. Dodajemy podsuszone pomidorki oraz duże kapary. Tuż przed podaniem polewamy sosem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze