Trwa ładowanie...
d2hdncg
29-10-2017 09:28

Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem. Sycący i smakowity obiad

Przepis

Doskonale doprawiony kurczak podany z pęczakiem to sprawdzona propozycja na rodzinny obiad. Przypieczona, chrupiąca skórka i soczyste mięso z pewnością zasmakują każdemu przy stole. Przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".

d2hdncg
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.monikismakolyki.blogspot.com
Źródło: www.monikismakolyki.blogspot.com
Składniki
  • 1 duży kurczak,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 duże liście laurowe,
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego całego,
  • 1 suszona mini papryczka chili,
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej,
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru,
  • ½ łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty,

Warzywa:

  • 1 duża marchew,
  • 3 białe cebule,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • ½ małego pora,
  • 2 garście jak najmniejszych brukselek,
  • 250 g jak najmniejszych pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • ½ główki cebuli,

Dodatkowo:

  • świeży tymianek,
  • świeży rozmaryn,
  • sól do smaku,
  • 1 szt. trawy cytrynowej,
  • ½ cytryny,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 100 ml wody,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak.
Przepis

Kurczaka płuczemy i wkładamy do zimnej wody z 2 kopiastymi łyżkami soli na ok. 1 godz. (można dodać kilka kostek lodu). W tym czasie przygotowujemy mieszankę przypraw do kurczaka. Zioła i przyprawy można razem zmielić w młynku do kawy lub przygotować w moździerzu. Pierwsze rozgniatamy pieprz z solą i zielem angielskim. Dodajemy rozkruszone liście laurowe, papryczkę chili, cząber, miętę, paprykę wędzoną i słodką, całość rozcieramy w moździerzu. Kurczaka wyciągamy z wody, suszymy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy cytryną. Następnie wklepujemy przygotowaną mieszankę przypraw. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy końce i wkładamy do lodówki na ok. 4 godz., można na całą noc. Kurczaka wyciągamy z worka, przecinamy wzdłuż mostka i spłaszczamy. Do prostokątnej brytfanny do pieczenia (np. 30/25 cm) wkładamy pokrojone warzywa: cebule w ósemki, paprykę w na mniejsze części po długości, marchew w talarki i pora w paski lub krążki. Dodajemy obrane ząbki czosnku, pieczarki w całości i brukselkę (jeśli pieczarki i brukselka są duże, można je przekroić na połowę). Całość oprószamy solą, pieprzem, mieszamy, dodajemy duże gałązki rozmarynu. Wlewamy ok. 100 ml wody.

Na warzywach układamy kurczaka skórą do góry, którego dodatkowo posypujemy świeżymi igiełkami tymianku. Na wierzch układamy trawę cytrynową przekrojoną na połowę i dodatkowo delikatnie roztartą rękoma w celu wydobycia większej ilości aromatu. Całego kurczaka przykrywamy folią aluminiową do pieczenia (nie musi być szczelnie). Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, po 15 min skręcamy do ok. 180 stopni C i w takiej temperaturze pieczemy ok. 1 godz. W połowie czasu pieczenia kurczaka po wierzchu smarujemy roztopionym masłem klarowanym za pomocą sylikonowego pędzla. Następnie (po 1 godz. i 15 min pieczenia) ściągamy folię, zwiększamy temp. do 200 stopni C, smarujemy masłem i pieczemy na złoty kolor jeszcze ok. 15 min.

Kaszę jęczmienną pęczak gotujemy w wodzie bez soli i odcedzamy. Kurczaka wyciągamy, do pojemniczka zlewany część powstałego sosu, a do upieczonych (powinny wyjść al dente) dodajemy pęczak, mieszamy i wstawiamy na kilka minut do piekarnika. Kurczaka podajemy z kaszą i warzywami.
Zobacz także: Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod serową kołderką
src="https://d.wpimg.pl/1500360385-1443513090/miniaturka.jpg"/>

Polecamy również wideo: Alternatywa dla kurczaka i indyka. Jak przygotować bażanta?

Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem. Sycący i smakowity obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hdncg
d2hdncg
d2hdncg
d2hdncg
Więcej tematów
d2hdncg

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj