Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem. Sycący i smakowity obiad
Doskonale doprawiony kurczak podany z pęczakiem to sprawdzona propozycja na rodzinny obiad. Przypieczona, chrupiąca skórka i soczyste mięso z pewnością zasmakują każdemu przy stole. Przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 duży kurczak,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 4 duże liście laurowe,
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego całego,
- 1 suszona mini papryczka chili,
- 1 łyżka soli gruboziarnistej,
- 1 łyżeczka suszonego cząbru,
- ½ łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonej mięty,
Warzywa:
- 1 duża marchew,
- 3 białe cebule,
- 1 duża czerwona cebula,
- ½ małego pora,
- 2 garście jak najmniejszych brukselek,
- 250 g jak najmniejszych pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- ½ główki cebuli,
Dodatkowo:
- świeży tymianek,
- świeży rozmaryn,
- sól do smaku,
- 1 szt. trawy cytrynowej,
- ½ cytryny,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 100 ml wody,
- pieprz czarny do smaku,
- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak.
Kurczaka płuczemy i wkładamy do zimnej wody z 2 kopiastymi łyżkami soli na ok. 1 godz. (można dodać kilka kostek lodu). W tym czasie przygotowujemy mieszankę przypraw do kurczaka. Zioła i przyprawy można razem zmielić w młynku do kawy lub przygotować w moździerzu. Pierwsze rozgniatamy pieprz z solą i zielem angielskim. Dodajemy rozkruszone liście laurowe, papryczkę chili, cząber, miętę, paprykę wędzoną i słodką, całość rozcieramy w moździerzu. Kurczaka wyciągamy z wody, suszymy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy cytryną. Następnie wklepujemy przygotowaną mieszankę przypraw. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy końce i wkładamy do lodówki na ok. 4 godz., można na całą noc. Kurczaka wyciągamy z worka, przecinamy wzdłuż mostka i spłaszczamy. Do prostokątnej brytfanny do pieczenia (np. 30/25 cm) wkładamy pokrojone warzywa: cebule w ósemki, paprykę w na mniejsze części po długości, marchew w talarki i pora w paski lub krążki. Dodajemy obrane ząbki czosnku, pieczarki w całości i brukselkę (jeśli pieczarki i brukselka są duże, można je przekroić na połowę). Całość oprószamy solą, pieprzem, mieszamy, dodajemy duże gałązki rozmarynu. Wlewamy ok. 100 ml wody.
Na warzywach układamy kurczaka skórą do góry, którego dodatkowo posypujemy świeżymi igiełkami tymianku. Na wierzch układamy trawę cytrynową przekrojoną na połowę i dodatkowo delikatnie roztartą rękoma w celu wydobycia większej ilości aromatu. Całego kurczaka przykrywamy folią aluminiową do pieczenia (nie musi być szczelnie). Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, po 15 min skręcamy do ok. 180 stopni C i w takiej temperaturze pieczemy ok. 1 godz. W połowie czasu pieczenia kurczaka po wierzchu smarujemy roztopionym masłem klarowanym za pomocą sylikonowego pędzla. Następnie (po 1 godz. i 15 min pieczenia) ściągamy folię, zwiększamy temp. do 200 stopni C, smarujemy masłem i pieczemy na złoty kolor jeszcze ok. 15 min.
Kaszę jęczmienną pęczak gotujemy w wodzie bez soli i odcedzamy. Kurczaka wyciągamy, do pojemniczka zlewany część powstałego sosu, a do upieczonych (powinny wyjść al dente) dodajemy pęczak, mieszamy i wstawiamy na kilka minut do piekarnika. Kurczaka podajemy z kaszą i warzywami.
Zobacz także: Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod serową kołderką
src="https://d.wpimg.pl/1500360385-1443513090/miniaturka.jpg"/>
Polecamy również wideo: Alternatywa dla kurczaka i indyka. Jak przygotować bażanta?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze