Brukselka
Kapusta warzywna brukselska, popularnie nazywana brukselką (Brassica oleracea L. var. gemmifera (DC.) Zenker) – odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej. Jej nazwa jest związana bezpośrednio ze stolicą swojego macierzystego kraju – Brukseli.
To warzywo wspiera układ odpornościowy. Brukselka wykazuje również działanie antynowotworowe i może wzmagać płodność. Brukselka powinna się znaleźć także w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w ciąży.
Brukselka jest naturalnym źródłem witaminy C. 100 gramów tego warzywa zapewni dzienne zapotrzebowanie na ową substancję. Co ciekawe, ta sama ilość brukselki dostarcza ilość witaminy K1, która to jest podwojoną wartością naszego dziennego nań zapotrzebowania. Brukselka jest również bogata w witaminę A, witamin z grupy B (B2, B3, B5, B6, B9) i witaminy E, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi oraz manganu.
Brukselka a nowotwór
Brukselka, jak inne warzywa krzyżowe, takie jak brokuły czy kalafior, ma właściwości antynowotworowe. Te właściwości zawdzięcza zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Sulforafan może uchronić przed rakiem prostaty, rakiem piersi, rakiem płuc i rakiem jelita grubego.
Brukselka - wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna - 43/36 kcal, białko ogółem - 3.38/2.55 g, tłuszcz - 0.30/0.50 g, węglowodany - 8.95/7.10 g (w tym cukry proste 2.20/1.74), błonnik - 3.8/2.6 g.
Brukselka – jak gotować?
Wybieramy tylko te warzywa, które mają naturalny, intensywny, zielony kolor. Przed wrzuceniem brukselki do garnka należy usunąć zewnętrzne listki, a trzon naciąć na krzyż, by w trakcie gotowania szybciej zmiękł. Warzywo traci naturalną goryczkę po zamrożeniu. Kupując świeżą brukselkę, dobrze jest włożyć ją na noc do zamrażarki i gotować następnego dnia. Nie traci smaku ani wartości odżywczych, a jest na pewno smaczniejsza. Warzywo po ugotowaniu powinno być al dente, czyli lekko twarde, nierozgotowane. Główki brukselki wrzucamy do osolonego i posłodzonego wrzątku. Czas liczymy od ponownego zwarzenia wody. Wystarczy tylko 5 minut, by warzywo nadawało się do jedzenia.