Lody z miętą i kiwi. Orzeźwiające i łatwe do zrobienia
Część dietetyków twierdzi, że nasz organizm musi poświęcić dużo energii na "ogrzanie" lodów, by dostosować ich temperaturę do temperatury ciała, dzięki temu spalamy więcej kalorii niż dostarczamy zjadając ten letni deser. Choć zdania dietetyków są podzielone, pozwólmy sobie na tę chwilę przyjemności!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Rozpuszczamy cukier puder w wodzie, a kiwi obrane ze skórki kroimy w plastry.
- Do wody wrzucamy posiekane listki mięty i tak przygotowaną mieszankę wlewamy do foremek na lody.
- Następnie do każdej z nich wkładamy po 2 plasterki kiwi. Trzymamy je w zamrażarce aż lekko się zamrożą.
- Po pewnym czasie lekko nimi mieszamy i wbijamy patyczki do lodów. Musimy trzymać je w zamrażarce jeszcze przez całą noc.
- Na drugi dzień wkładamy je na chwilę do miseczki z gorącą wodą, aby foremka odeszła od loda. Smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze