Trwa ładowanie...
d3tvsmc
d3tvsmc

Mięta

Mięta pieprzowa inaczej zwana lekarską to wyjątkowo popularne zioło w polskiej kuchni. Przepisy z miętą iStock

Mięta to roślina, która zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej znajduje swoje zastosowanie już od wieków. Mięta pieprzowa inaczej zwana lekarską to wyjątkowo popularne zioło w polskiej kuchni.
Charakteryzuje się przede wszystkim silnym i przyjemnym zapachem. Listki rośliny służą jako dekoracja wielu dań, w szczególności deserów. Liście mięty dodaje się także do różnego rodzaju koktajli, drinków w tym popularnego mojito. Ziele nadaje się do parzenia aromatycznej herbaty lub uzupełnienia cytrynowej lemoniady. Odrobina mięty fantastycznie komponuje się z sałatkami, rybami, jagnięciną oraz nabiałem. Mięta jako przyprawa znajduje również zastosowanie w tradycjach kulinarnych krajów bałkańskich i hinduskich.

W przemyśle spożywczym mięta pieprzowa używana jest do wyrobu cukierków miętowych oraz niektórych likierów, a także gum do żucia.

Mięta zawdzięcza swoją nazwę greckiej nimfie Menthe, która według mitologii była kochanką władcy podziemnego świata zmarłych – Hadesa. Została ona jednak zamieniona w roślinę przez zazdrosną żonę boga – Persefonę. Hades chcąc uchronić Menthe przed zadeptaniem przez swoją małżonkę, przeistoczył kochankę w święte zioło o wyjątkowym zapachu.

Mięta pieprzowa pochodzi prawdopodobnie z Anglii, a obecnie hoduje się ją w wielu krajach. Zioło kwitnie w okresie od lipca do sierpnia. Wypuszcza ono wówczas kielichowate kwiaty o kolorze jasnoróżowym lub jasnofioletowym. Mięta pieprzowa jest dość łatwa w uprawie. Mięta jest zielem dosyć ekspansywnym, jeśli posadzimy ją luzem w ogrodzie. Szybko będziemy mieć pole miętowe. Dlatego najlepiej posadzić miętę w jednym miejscu, gdzie będzie mogła się rozrastać lub zakopać ją w ziemi w dużej doniczce. Dobrze rośnie również na balkonie, jeżeli tylko zapewnimy jej kilka godzin słońca.

Liście mięty należy przechowywać w przewiewnym i ocienionym miejscu, a po wysuszeniu w szczelnych pojemnikach, aby surowiec nie stracił olejku eterycznego.

Przez swój wyjątkowy aromat mięta bywa wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, między innymi do produkcji perfum. Ziele stanowi również podstawowy dodatek do odświeżaczy do ust.

Przepisy

d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc