Mięta

Mięta to roślina, która zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej znajduje swoje zastosowanie już od wieków. Mięta pieprzowa inaczej zwana lekarską to wyjątkowo popularne zioło w polskiej kuchni.Charakteryzuje się przede wszystkim silnym i przyjemnym zapachem. Listki rośliny służą jako dekoracja wielu dań, w szczególności deserów. Liście mięty dodaje się także do różnego rodzaju koktajli, drinków w tym popularnego mojito. Ziele nadaje się do parzenia aromatycznej herbaty lub uzupełnienia cytrynowej lemoniady. Odrobina mięty fantastycznie komponuje się z sałatkami, rybami, jagnięciną oraz nabiałem. Mięta jako przyprawa znajduje również zastosowanie w tradycjach kulinarnych krajów bałkańskich i hinduskich.

W przemyśle spożywczym mięta pieprzowa używana jest do wyrobu cukierków miętowych oraz niektórych likierów, a także gum do żucia.

Mięta zawdzięcza swoją nazwę greckiej nimfie Menthe, która według mitologii była kochanką władcy podziemnego świata zmarłych – Hadesa. Została ona jednak zamieniona w roślinę przez zazdrosną żonę boga – Persefonę. Hades chcąc uchronić Menthe przed zadeptaniem przez swoją małżonkę, przeistoczył kochankę w święte zioło o wyjątkowym zapachu.

Mięta pieprzowa pochodzi prawdopodobnie z Anglii, a obecnie hoduje się ją w wielu krajach. Zioło kwitnie w okresie od lipca do sierpnia. Wypuszcza ono wówczas kielichowate kwiaty o kolorze jasnoróżowym lub jasnofioletowym. Mięta pieprzowa jest dość łatwa w uprawie. Mięta jest zielem dosyć ekspansywnym, jeśli posadzimy ją luzem w ogrodzie. Szybko będziemy mieć pole miętowe. Dlatego najlepiej posadzić miętę w jednym miejscu, gdzie będzie mogła się rozrastać lub zakopać ją w ziemi w dużej doniczce. Dobrze rośnie również na balkonie, jeżeli tylko zapewnimy jej kilka godzin słońca.

Liście mięty należy przechowywać w przewiewnym i ocienionym miejscu, a po wysuszeniu w szczelnych pojemnikach, aby surowiec nie stracił olejku eterycznego.

Przez swój wyjątkowy aromat mięta bywa wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, między innymi do produkcji perfum. Ziele stanowi również podstawowy dodatek do odświeżaczy do ust.

Tosty z pastą z awokado i fetą
oprac. Katarzyna Gileta

Tosty z pastą z awokado i fetą

Zapisz na później
Kremowy sernik z jeżynami
Monika Lemko

Kremowy sernik z jeżynami

Zapisz na później
Idealna sałatka na koniec lata. Kolorowa i pyszna
Zapisz na później
Kuskus perłowy z bobem, boczkiem i ziołami
Zapisz na później
Prosecco Strawberry Light
oprac. Katarzyna Gileta

Prosecco Strawberry Light

Zapisz na później
Lime Side. Orzeźwiający drink na letnie przyjęcia
oprac. Katarzyna Gileta

Lime Side. Orzeźwiający drink na letnie przyjęcia

Zapisz na później
Sałatka na upały. Wystarczy kilka składników
oprac. Katarzyna Gileta

Sałatka na upały. Wystarczy kilka składników

Zapisz na później
Pierogi z bobem. Wymarzony przepis na pyszny letni obiad
Zapisz na później
Zrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smak
Zapisz na później
Frytki halloumi. Zrób, jeśli znudziły ci się smażone ziemniaki
Zapisz na później