Szybka zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Bardzo smaczna i prosta zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Do jej przygotowania możemy wykorzystać zarówno świeże warzywa, jak i mrożone. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójny filet kurczaka
- 1 opakowanie mrożonej brukselki
- 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
- 1 opakowanie mrożonej mini marchewek
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- 10 dag parmezanu
- olej do smażenia
- 2 łyżki przyprawy gyros
Przepis
- Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę. Doprawiam przyprawą Gyros, nie solę, bo przyprawa jest słona. Mięso smażę na rozgrzanym oleju.
- Warzywa gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewam i przekładam do naczynia, pośrodku warzyw układam mięso.
- Majonez mieszam z ketchupem i polewam zapiekankę.
- Wierzch posypuję serem parmezanem.
- Zapiekam w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C do chwili rozpuszczenia się sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl