Brukselki zapiekane z boczkiem i parmezanem. Pokochasz je w tej wersji
Brukselkę albo się kocha albo nienawidzi. Choć zdrowa i wartościowa, nie wszystkim smakuje. Wystarczy jednak ją odpowiednio przygotować, by stała się kulinarnym arcydziełem. Brukselka zapiekana z aromatycznymi dodatkami skradnie serca nawet tych, którzy do tej pory krzywili się na jej widok. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Brukselki obierz z brzydkich liści, opłucz na sicie. Boczek pokrój w kostkę.
- Posiekaj czosnek i zetrzyj parmezan. Na patelni smaż boczek na chrupko i zdejmij do miseczki.
- Na tej samej patelni połóż masło i dodaj brukselki. Dopraw je solą i pieprzem i smaż aż się zrumienią.
- Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć. Dodaj boczek i wlej śmietanę. Posyp parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz, aż ser na wierzchu się zezłoci – ok. 20 minut.
- Podawaj od razu jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
- Brukselki można posypać dodatkowo pieprzem, tymiankiem lub natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl