Trwa ładowanie...
d348he0
d348he0

Brukselki zapiekane z boczkiem i parmezanem. Pokochasz je w tej wersji

Przepis

Brukselkę albo się kocha albo nienawidzi. Choć zdrowa i wartościowa, nie wszystkim smakuje. Wystarczy jednak ją odpowiednio przygotować, by stała się kulinarnym arcydziełem. Brukselka zapiekana z aromatycznymi dodatkami skradnie serca nawet tych, którzy do tej pory krzywili się na jej widok. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Brukselki zapiekane z boczkiem i parmezanem. Pokochasz je w tej wersji
Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 300 g brukselki
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
Przepis
  • Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Brukselki obierz z brzydkich liści, opłucz na sicie. Boczek pokrój w kostkę.
  • Posiekaj czosnek i zetrzyj parmezan. Na patelni smaż boczek na chrupko i zdejmij do miseczki.
  • Na tej samej patelni połóż masło i dodaj brukselki. Dopraw je solą i pieprzem i smaż aż się zrumienią.
  • Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć. Dodaj boczek i wlej śmietanę. Posyp parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz, aż ser na wierzchu się zezłoci – ok. 20 minut.
  • Podawaj od razu jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
  • Brukselki można posypać dodatkowo pieprzem, tymiankiem lub natką pietruszki.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Brukselki zapiekane z boczkiem i parmezanem. Pokochasz je w tej wersji
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d348he0

Podziel się opinią

Share
d348he0
d348he0
d348he0
d348he0
Więcej tematów
d348he0