Trwa ładowanie...
d2cnfso
14-01-2021 08:30

Brukselki zapiekane z boczkiem i parmezanem. Pokochasz je w tej wersji

Przepis

Brukselkę albo się kocha albo nienawidzi. Choć zdrowa i wartościowa, nie wszystkim smakuje. Wystarczy jednak ją odpowiednio przygotować, by stała się kulinarnym arcydziełem. Brukselka zapiekana z aromatycznymi dodatkami skradnie serca nawet tych, którzy do tej pory krzywili się na jej widok. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d2cnfso
4.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 300 g brukselki
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
Przepis
  • Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Brukselki obierz z brzydkich liści, opłucz na sicie. Boczek pokrój w kostkę.
  • Posiekaj czosnek i zetrzyj parmezan. Na patelni smaż boczek na chrupko i zdejmij do miseczki.
  • Na tej samej patelni połóż masło i dodaj brukselki. Dopraw je solą i pieprzem i smaż aż się zrumienią.
  • Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć. Dodaj boczek i wlej śmietanę. Posyp parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz, aż ser na wierzchu się zezłoci – ok. 20 minut.
  • Podawaj od razu jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
  • Brukselki można posypać dodatkowo pieprzem, tymiankiem lub natką pietruszki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Brukselki zapiekane z boczkiem i parmezanem. Pokochasz je w tej wersji
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj