WP
WP

Brukselka smażona z szynką i komosą ryżową. Szybko i smacznie - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Dietolog
Podziel się

Brukselka to dla wielu z nas koszmar dzieciństwa. Rozgotowana i gorzka raczej nie należy do ulubionych warzyw, wystarczy jednak prosty trik, by te małe kapustki zamieniły się w pyszny i wartościowy posiłek. wystarczy do wody, w której się gotują dodać odrobinę cukru. Więcej pomysłów na pyszne dietetyczne dania znajdziecie na blogu "Dietolog".

Składniki
  • 400 g oczyszczonej brukselki
  • 80 g ugotowanej komosy ryżowej (40 g surowej)
  • 140 g chudej szynki lub wędzonej polędwicy
  • 1 łyżka oliwy
  • po łyżeczce soli i cukru
Przepis

Komosę ryżową gotujemy w lekko osolonym wrzątku w proporcji 2:1, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Brukselkę płuczemy i obieramy z wierzchnich liści. Każdą kapustkę nacinamy od spodu na krzyż. W niewielkim garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól i cukier. Wrzucamy brukselkę i gotujemy 5-6 minut. Dłuższe gotowanie sprawi, że brukselka będzie rozgotowana i niesmaczna, najlepsza jest właśnie al dente. Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Kiedy lekko się zrumieni, dodajemy ugotowaną komosę. Smażymy. Na patelnię wrzucamy brukselkę, mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP