Brukselka smażona z szynką i komosą ryżową. Szybko i smacznie
Brukselka to dla wielu z nas koszmar dzieciństwa. Rozgotowana i gorzka raczej nie należy do ulubionych warzyw, wystarczy jednak prosty trik, by te małe kapustki zamieniły się w pyszny i wartościowy posiłek. wystarczy do wody, w której się gotują dodać odrobinę cukru. Więcej pomysłów na pyszne dietetyczne dania znajdziecie na blogu "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 400 g oczyszczonej brukselki
- 80 g ugotowanej komosy ryżowej (40 g surowej)
- 140 g chudej szynki lub wędzonej polędwicy
- 1 łyżka oliwy
- po łyżeczce soli i cukru
Komosę ryżową gotujemy w lekko osolonym wrzątku w proporcji 2:1, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Brukselkę płuczemy i obieramy z wierzchnich liści. Każdą kapustkę nacinamy od spodu na krzyż. W niewielkim garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól i cukier. Wrzucamy brukselkę i gotujemy 5-6 minut. Dłuższe gotowanie sprawi, że brukselka będzie rozgotowana i niesmaczna, najlepsza jest właśnie al dente. Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Kiedy lekko się zrumieni, dodajemy ugotowaną komosę. Smażymy. Na patelnię wrzucamy brukselkę, mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze