Frytki halloumi. Zrób, jeśli znudziły ci się smażone ziemniaki
Jeżeli chcesz zaprosić gości i zaskoczyć ich innowacyjnym podejściem do znanej potrawy, zdecyduj się na ser halloumi, który wyglądem przypominać będzie frytki. To prosta potrwa, a dzięki temu, że użyjemy odpowiednich przypraw stanie się przysmakiem całej rodziny.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 170 g greckiego jogurtu
- sok z 1 wyciśniętej cytryny
- 1 łyżka harrisy - ostrej pasty wytworzonej z papryki chili i czosnku
- 3 łyżki za'atar, czyli arabskiej mieszanki przypraw na bazie majeranku, tymianku, oregano, prażonego sezamu i sumaku
- 75 g mąki pszennej
- 500 g halloumi, czyli cypryjskiego sera z mleka owczego
- olej
- garść mięty
Przepis
- Wymieszaj jogurt z skórką z cytryny i odrobiną przypraw, a następnie dodaj harrisę.
- Na talerzu wymieszaj za'atar z mąką, a potem połącz halloumi z mieszanką tak, aby była równomiernie pokryta.
- Rozgrzej olej na patelni z szerokim dnem lub naczyniu żaroodpornym do temperatury 180 st. C.
- Ostrożnie opuść halloumi do oleju i smaż przez 2 minuty, aż będzie miał kolor złoty, a następnie odłóż na papier kuchenny, by odsączyć tłuszcz.
- Posyp miętą i za'atarem i podawaj z cząstkami cytryny i pikantnym jogurtem do zanurzania.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl