Makaron z pesto ze szpinaku i jarmużu oraz chrupką brukselką
Ten szybki i prosty makaron podaje się z pesto z jarmużu i szpinaku wraz z pyszną, chrupiącą brukselką, która dodaje do dania zastrzyk roślinnej mocy. To naprawdę przepyszna kombinacja, która jest sycąca i pełna smaku!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Brukselka:
- 1 szklanka szatkowanej brukselki
- 1½ łyżeczki oliwy
- szczypta soli morskiej
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 ½ szklanki suchego makaronu penne z brązowego ryżu lub innego bezglutenowego makaronu
Pesto:
- 1½ szklanki świeżego szpinaku
- 1½ szklanki siekanych liści jarmużu pozbawionych łodyg
- 2 łyżki nerkowców
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka czosnku przepuszczonego przez praskę
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Zagotuj wodę w dużym garnku.
- W miseczce wymieszaj brukselkę, oliwę, sól i pieprz do smaku. Rozprowadź całość po przygotowanej blaszce i piecz przez 10–15 minut, aż brukselka stanie się chrupka.
- W międzyczasie dodaj makaron oraz szczyptę soli do gotującej się wody i wymieszaj. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, zachowując ½ szklanki wody, i przełóż go z powrotem do garnka.
- Połącz w malakserze szpinak, jarmuż, ¼ szklanki wody, w której gotował się makaron, nerkowce, bazylię, oliwę, sok z limonki, czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszaj aż do powstania gładkiej pasty. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody, w której gotował się makaron, po łyżeczce, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
- Dodaj pesto do garnka z makaronem i wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Spróbuj i jeśli trzeba, dopraw do smaku.
- Podawaj makaron wraz z chrupką brukselką.
Przepis pochodzi z książki Marco Borgesa "Greenprint. Jak dzięki zielonej diecie zmienić siebie i świat na lepsze"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze