Trwa ładowanie...
d2f6lve
08-07-2021 09:49

Makaron z pesto ze szpinaku i jarmużu oraz chrupką brukselką

Przepis

Ten szybki i prosty makaron podaje się z pesto z jarmużu i szpinaku wraz z pyszną, chrupiącą brukselką, która dodaje do dania zastrzyk roślinnej mocy. To naprawdę przepyszna kombinacja, która jest sycąca i pełna smaku!

d2f6lve
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Brukselka:

  • 1 szklanka szatkowanej brukselki
  • 1½ łyżeczki oliwy
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 ½ szklanki suchego makaronu penne z brązowego ryżu lub innego bezglutenowego makaronu

Pesto:

  • 1½ szklanki świeżego szpinaku
  • 1½ szklanki siekanych liści jarmużu pozbawionych łodyg
  • 2 łyżki nerkowców
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka czosnku przepuszczonego przez praskę
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  • Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • W miseczce wymieszaj brukselkę, oliwę, sól i pieprz do smaku. Rozprowadź całość po przygotowanej blaszce i piecz przez 10–15 minut, aż brukselka stanie się chrupka.
  • W międzyczasie dodaj makaron oraz szczyptę soli do gotującej się wody i wymieszaj. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, zachowując ½ szklanki wody, i przełóż go z powrotem do garnka.
  • Połącz w malakserze szpinak, jarmuż, ¼ szklanki wody, w której gotował się makaron, nerkowce, bazylię, oliwę, sok z limonki, czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszaj aż do powstania gładkiej pasty. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody, w której gotował się makaron, po łyżeczce, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
  • Dodaj pesto do garnka z makaronem i wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Spróbuj i jeśli trzeba, dopraw do smaku.
  • Podawaj makaron wraz z chrupką brukselką.

Przepis pochodzi z książki Marco Borgesa "Greenprint. Jak dzięki zielonej diecie zmienić siebie i świat na lepsze"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Makaron z pesto ze szpinaku i jarmużu oraz chrupką brukselką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
Więcej tematów
d2f6lve

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj