Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Najwyższy czas na zimową sałatkę. W roli głównej boczek i brukselka

Przepis

Grudniową porą trudno jest o świeże warzywa. Masz ochotę na sałatkę, która jednocześnie ogrzeje cię w mroźny dzień? Mamy dla ciebie rozwiązanie. Rewelacyjną zimową sałatkę. Idealna na lekki obiad lub kolację.

3.0
(7 głosów)
Oceń:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Sałatka z brukselką i chrupiącym boczkiem
123RF
Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 500 g brukselki
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich
  • 1 opak. mieszanki sałat
  • 3 łyżki oleju orzechowego
  • 2 łyżki octu sherry
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki musztardy
Przepis

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Rozgrzać olej w garnku. Pokrojoną w paski brukselkę i podsmażony boczek dusić w garnku. Dodać 100 ml wody i gotować cały czas mieszając. Ostudzić i przełożyć do miski. Następnie dodać żurawinę.

Przygotować sos. Wymieszać olej i ocet sherry razem z miodem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Później mieszankę sałat wyłożyć na płaskim talerzu. Następnie położyć boczek, brukselkę, żurawinę i pekany. Całość polać sosem.

Najwyższy czas na zimową sałatkę. W roli głównej boczek i brukselka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4i2tal

Podziel się opinią

30
7
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal