Trwa ładowanie...
d3lebdq
30-11-2018 15:59

Najwyższy czas na zimową sałatkę. W roli głównej boczek i brukselka

Przepis

Grudniową porą trudno jest o świeże warzywa. Masz ochotę na sałatkę, która jednocześnie ogrzeje cię w mroźny dzień? Mamy dla ciebie rozwiązanie. Rewelacyjną zimową sałatkę. Idealna na lekki obiad lub kolację.

d3lebdq
3.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 500 g brukselki
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich
  • 1 opak. mieszanki sałat
  • 3 łyżki oleju orzechowego
  • 2 łyżki octu sherry
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki musztardy
Przepis

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Rozgrzać olej w garnku. Pokrojoną w paski brukselkę i podsmażony boczek dusić w garnku. Dodać 100 ml wody i gotować cały czas mieszając. Ostudzić i przełożyć do miski. Następnie dodać żurawinę.

Przygotować sos. Wymieszać olej i ocet sherry razem z miodem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Później mieszankę sałat wyłożyć na płaskim talerzu. Następnie położyć boczek, brukselkę, żurawinę i pekany. Całość polać sosem.

Najwyższy czas na zimową sałatkę. W roli głównej boczek i brukselka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

30
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3lebdq
d3lebdq
d3lebdq
d3lebdq
Więcej tematów
d3lebdq