Najwyższy czas na zimową sałatkę. W roli głównej boczek i brukselka
Grudniową porą trudno jest o świeże warzywa. Masz ochotę na sałatkę, która jednocześnie ogrzeje cię w mroźny dzień? Mamy dla ciebie rozwiązanie. Rewelacyjną zimową sałatkę. Idealna na lekki obiad lub kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g wędzonego boczku
- 500 g brukselki
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów pekan lub włoskich
- 1 opak. mieszanki sałat
- 3 łyżki oleju orzechowego
- 2 łyżki octu sherry
- ½ łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki musztardy
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Rozgrzać olej w garnku. Pokrojoną w paski brukselkę i podsmażony boczek dusić w garnku. Dodać 100 ml wody i gotować cały czas mieszając. Ostudzić i przełożyć do miski. Następnie dodać żurawinę.
Przygotować sos. Wymieszać olej i ocet sherry razem z miodem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Później mieszankę sałat wyłożyć na płaskim talerzu. Następnie położyć boczek, brukselkę, żurawinę i pekany. Całość polać sosem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze