WP

Gołąbki z ziemniakami - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.obiadgotowy.pl
Podziel się

Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nadzienie z ziemniaków z aromatycznym boczkiem lub wędzoną kiełbasą jest tak pyszne, że nawet samo w sobie mogłoby stanowić osobną potrawę. Jeśli jednak zrezygnujemy z mięsnych dodatków, będziemy mieć na talerzu w pełni wegetariańskie danie. Takie gołąbki można również zapiec w piekarniku lub po uduszeniu obsmażyć na maśle. Przepis prosto z bloga "Obiad gotowy".

Składniki
  • 1 główka kapusty (ok 1,5 kg)
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • 3 marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • do podania: kwaśna śmietana, koperek
Przepis

Kapustę obgotować kilka minut, zdejmując kolejno liście. Z liści ściąć gruby nerw. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę. Na oleju zrumienić boczek, dodać cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie wymieszać zawartość patelni z ziemniakami, doprawić do smaku tartą gałką, majerankiem, pieprzem. Na każdy liść kapusty nakładać ziemniaczane nadzienie, zwijać gołąbki.

WP

Marchew pokroić w talarki. Na dno garnka włożyć jeden liść kapusty, na nim układać gołąbki, przekładając warstwy marchwią oraz wkładając między gołąbki liście laurowe i ziele angielskie.
Zalać gorącym bulionem, ewentualnie doprawić do smaku. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki podawać z kwaśną śmietaną, posypane koperkiem. Gołąbki również można zapiec w piekarniku: ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i zapiekać przez ok. godzinę.
Zobacz także: przepyszny domowy pasztet z dodatkiem kurek

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP