Trwa ładowanie...
d250ofn
28-05-2020 12:12

Gołąbki zapiekane w piekarniku

Przepis

Gołąbki są popularne niemal w całej Europie od Skandynawii po Bałkany. Jednak każdy naród może się poszczycić własnym przepisem na to danie. W tradycyjnych polskich gołąbkach znajdziemy nadzienie z mięsa mielonego i ryżu.

d250ofn
3.8
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
  • kapusta świeża (około 15 liści)
  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • 4 średnie cebule
  • 2 saszetki ugotowanego ryżu
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa "warzywko" lub "kucharek
Przepis

1. Mięso mielone połączyć z ryżem, jajkiem i zeszkloną cebulką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą.

2. W kapuście obkroić na około głąb i obgotować we wrzątku. Liście powinny być miękkie, aby przy zawijaniu nam nie popękały.

3. Porcje nadzienia nakładać na liściach kapusty. Boki liści zawinąć do środka,a następnie zwijać w ciasne rulony.

4. Tak przygotowane gołąbki obsmażyć na oleju. Włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, zalać bulionem (tak, aby przykryło 1/3 gołąbka), przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.

5. Pokrywę zdjąć dopiero, gdy gołąbki są miękkie i zostawić jeszcze na kilka minut, aby nadmiar bulionu odparował i żeby się zarumieniły.

Przepis dodał użytkownik julia313

Gołąbki zapiekane w piekarniku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d250ofn
d250ofn
d250ofn
d250ofn
Więcej tematów
d250ofn