Nadziewana kapusta po japońsku. Smakuje genialnie
Co robi przepis na nadziewane liście kapusty w książce o kuchni japońskiej? Czyżby były nadziane rybą i kwiatami wiśni? Ależ skąd. Podobne gołąbki robiła twoja polska babcia. Kuchnia yoshoku bywa zaskakująca. Wiele dań "w zachodnim stylu" wyewoluowało, tak że wyglądają i smakują bardzo japońsko. Inne jednak – jak te nadziewane liście kapusty – niemal nie różnią się od oryginału, a jednak Japończycy uznają je za własne. Duszenie w dashi sprawia, że kapusta nabiera przyjemnego posmaku wędzenia i umami, poza tym jest to jednak danie, które nie zmieniło się, odkąd przybyło do Japonii z Europy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- Duży garnek napełnij do połowy wodą i doprowadź ją do wrzenia. Uważnie wytnij głąb kapusty
- (nie musisz usunąć całego) i odchyl zewnętrzne liście. Wbij widelec w dziurę, w której znajdował się głąb, i zanurz całą główkę we wrzątku. Delikatnie poruszaj nią, żeby zanurzyć wszystkie zewnętrzne liście, po czym użyj drugiego widelca, żeby je oderwać i pozostawić w wodzie. Potrzebujesz 7-8 nienaruszonych, dużych liści. Kiedy będziesz mieć ich dość, zmniejsz ogień, wyciągnij głowę kapusty i gotuj liście przez 8 minut. W tym czasie przygotuj miskę z wodą i lodem. Odcedź ugotowane liście kapusty, a następnie zanurz je w lodowatej wodzie i osusz. Resztę kapusty zachowaj na inną okazję.
- Palcami wymieszaj w misce mieloną wołowinę, jajko, cebulę, panko, keczup, sos sojowy i sól,
- aż wszystkie składniki się połączą.
- Połóż na blacie liść kapusty i umieść na jego środku około ½ szklanki mięsa z dodatkami. Zawiń boki liścia, a następnie zroluj go od dołu, by uformować walec. Przy pomocy wykałaczek zepnij rolkę. Powtórz te same czynności z resztą liści i nadzienia.
- W żeliwnym rondlu lub innym garnku o grubym dnie wymieszaj dashi z pomidorami. Ustaw na średnim ogniu. Zanurz w płynie paczuszki z kapusty. Nie martw się, jeśli nie wszystkie się zmieszczą – możesz poruszać nimi w czasie gotowania. Doprowadź płyn do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około godziny, aż kapusta będzie całkiem miękka, a mięso w pełni ugotowane.
- Na każdym z talerzy ułóż jeden lub dwa gołąbki (pamiętaj, żeby usunąć wykałaczki) i polej je sosem pomidorowym.
Przepis pochodzi z książki "Gaijin gotuje. Kuchnia japońska dla nie-Japończyków"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze