Nadziewana kapusta po japońsku. Smakuje genialnie

Co robi przepis na nadziewane liście kapusty w książce o kuchni japońskiej? Czyżby były nadziane rybą i kwiatami wiśni? Ależ skąd. Podobne gołąbki robiła twoja polska babcia. Kuchnia yoshoku bywa zaskakująca. Wiele dań "w zachodnim stylu" wyewoluowało, tak że wyglądają i smakują bardzo japońsko. Inne jednak – jak te nadziewane liście kapusty – niemal nie różnią się od oryginału, a jednak Japończycy uznają je za własne. Duszenie w dashi sprawia, że kapusta nabiera przyjemnego posmaku wędzenia i umami, poza tym jest to jednak danie, które nie zmieniło się, odkąd przybyło do Japonii z Europy.

Nadziewana kapusta po japońsku. Smakuje genialnieNadziewana kapusta po japońsku. Smakuje genialnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 duża głowa kapusty
  • 680 g mielonej wołowiny (im tłustsza, tym lepsza)
  • 1 duże rozkłócone jajko
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • ½ szklanki panko
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki dashi
  • 2 puszki (800 ml) pomidorów

Przepis

  • Duży garnek napełnij do połowy wodą i doprowadź ją do wrzenia. Uważnie wytnij głąb kapusty
  • (nie musisz usunąć całego) i odchyl zewnętrzne liście. Wbij widelec w dziurę, w której znajdował się głąb, i zanurz całą główkę we wrzątku. Delikatnie poruszaj nią, żeby zanurzyć wszystkie zewnętrzne liście, po czym użyj drugiego widelca, żeby je oderwać i pozostawić w wodzie. Potrzebujesz 7-8 nienaruszonych, dużych liści. Kiedy będziesz mieć ich dość, zmniejsz ogień, wyciągnij głowę kapusty i gotuj liście przez 8 minut. W tym czasie przygotuj miskę z wodą i lodem. Odcedź ugotowane liście kapusty, a następnie zanurz je w lodowatej wodzie i osusz. Resztę kapusty zachowaj na inną okazję.
  • Palcami wymieszaj w misce mieloną wołowinę, jajko, cebulę, panko, keczup, sos sojowy i sól,
  • aż wszystkie składniki się połączą.
  • Połóż na blacie liść kapusty i umieść na jego środku około ½ szklanki mięsa z dodatkami. Zawiń boki liścia, a następnie zroluj go od dołu, by uformować walec. Przy pomocy wykałaczek zepnij rolkę. Powtórz te same czynności z resztą liści i nadzienia.
  • W żeliwnym rondlu lub innym garnku o grubym dnie wymieszaj dashi z pomidorami. Ustaw na średnim ogniu. Zanurz w płynie paczuszki z kapusty. Nie martw się, jeśli nie wszystkie się zmieszczą – możesz poruszać nimi w czasie gotowania. Doprowadź płyn do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około godziny, aż kapusta będzie całkiem miękka, a mięso w pełni ugotowane.
  • Na każdym z talerzy ułóż jeden lub dwa gołąbki (pamiętaj, żeby usunąć wykałaczki) i polej je sosem pomidorowym.
Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀