Trwa ładowanie...
d2siejs
oprac. Katarzyna Gileta

Nadziewana kapusta po japońsku. Smakuje genialnie

Przepis

Co robi przepis na nadziewane liście kapusty w książce o kuchni japońskiej? Czyżby były nadziane rybą i kwiatami wiśni? Ależ skąd. Podobne gołąbki robiła twoja polska babcia. Kuchnia yoshoku bywa zaskakująca. Wiele dań "w zachodnim stylu" wyewoluowało, tak że wyglądają i smakują bardzo japońsko. Inne jednak – jak te nadziewane liście kapusty – niemal nie różnią się od oryginału, a jednak Japończycy uznają je za własne. Duszenie w dashi sprawia, że kapusta nabiera przyjemnego posmaku wędzenia i umami, poza tym jest to jednak danie, które nie zmieniło się, odkąd przybyło do Japonii z Europy.

d2siejs
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 1 duża głowa kapusty
  • 680 g mielonej wołowiny (im tłustsza, tym lepsza)
  • 1 duże rozkłócone jajko
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • ½ szklanki panko
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki dashi
  • 2 puszki (800 ml) pomidorów
Przepis
  • Duży garnek napełnij do połowy wodą i doprowadź ją do wrzenia. Uważnie wytnij głąb kapusty
  • (nie musisz usunąć całego) i odchyl zewnętrzne liście. Wbij widelec w dziurę, w której znajdował się głąb, i zanurz całą główkę we wrzątku. Delikatnie poruszaj nią, żeby zanurzyć wszystkie zewnętrzne liście, po czym użyj drugiego widelca, żeby je oderwać i pozostawić w wodzie. Potrzebujesz 7-8 nienaruszonych, dużych liści. Kiedy będziesz mieć ich dość, zmniejsz ogień, wyciągnij głowę kapusty i gotuj liście przez 8 minut. W tym czasie przygotuj miskę z wodą i lodem. Odcedź ugotowane liście kapusty, a następnie zanurz je w lodowatej wodzie i osusz. Resztę kapusty zachowaj na inną okazję.
  • Palcami wymieszaj w misce mieloną wołowinę, jajko, cebulę, panko, keczup, sos sojowy i sól,
  • aż wszystkie składniki się połączą.
  • Połóż na blacie liść kapusty i umieść na jego środku około ½ szklanki mięsa z dodatkami. Zawiń boki liścia, a następnie zroluj go od dołu, by uformować walec. Przy pomocy wykałaczek zepnij rolkę. Powtórz te same czynności z resztą liści i nadzienia.
  • W żeliwnym rondlu lub innym garnku o grubym dnie wymieszaj dashi z pomidorami. Ustaw na średnim ogniu. Zanurz w płynie paczuszki z kapusty. Nie martw się, jeśli nie wszystkie się zmieszczą – możesz poruszać nimi w czasie gotowania. Doprowadź płyn do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około godziny, aż kapusta będzie całkiem miękka, a mięso w pełni ugotowane.
  • Na każdym z talerzy ułóż jeden lub dwa gołąbki (pamiętaj, żeby usunąć wykałaczki) i polej je sosem pomidorowym.

Przepis pochodzi z książki "Gaijin gotuje. Kuchnia japońska dla nie-Japończyków"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Nadziewana kapusta po japońsku. Smakuje genialnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d2siejs

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2siejs
d2siejs
d2siejs
d2siejs
Więcej tematów
d2siejs