Trwa ładowanie...
dwmlpp9
dwmlpp9

Gołąbki bez zawijania

Przepis

Lubicie gołąbki, ale ich przygotowanie zajmuje wam za dużo czasu? Wypróbujcie koniecznie przepis na gołąbki bez zawijania. Mielone kotlety z kapustą duszone w aromatycznym pomidorowym sosie to pyszny i ekspresowy sposób na obiad. Poleca autorka bloga "zGotowana Paula".

3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
zGotowana Paula
Składniki
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/4 białej małej kapusty
  • 1 większa cebula
  • 1 średnia marchewka
  • pół szklanki ryżu - przed gotowaniem
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej - opcjonalnie, jak masa jest za rzadka

Sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów
  • garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • cebulka podsmażona
Przepis

Składniki na sos zblendować. Do miski włożyć mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebule, startą na dużych oczkach kapustę i marchewkę, jajko i bułkę tartą, całość doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe płaskie gołąbki i usmażyć je w rondelku. Następnie przełożyć na talerz, a do rondla wlać sos pomidorowy, do którego można dolać wody, żeby był rzadszy i doprawić jeszcze raz. Gdy sos się zagotuje, włożyć gołąbki i dusić około 20 min. Można dolewać na bieżąco wody. W razie potrzeby zagęścić sos zawiesiną z mąki.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Gołąbki bez zawijania
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
10
Share
dwmlpp9
dwmlpp9
dwmlpp9
dwmlpp9
dwmlpp9