Gołąbki bez zawijania
Lubicie gołąbki, ale ich przygotowanie zajmuje wam za dużo czasu? Wypróbujcie koniecznie przepis na gołąbki bez zawijania. Mielone kotlety z kapustą duszone w aromatycznym pomidorowym sosie to pyszny i ekspresowy sposób na obiad. Poleca autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
- garść świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- cebulka podsmażona
Składniki na sos zblendować. Do miski włożyć mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebule, startą na dużych oczkach kapustę i marchewkę, jajko i bułkę tartą, całość doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe płaskie gołąbki i usmażyć je w rondelku. Następnie przełożyć na talerz, a do rondla wlać sos pomidorowy, do którego można dolać wody, żeby był rzadszy i doprawić jeszcze raz. Gdy sos się zagotuje, włożyć gołąbki i dusić około 20 min. Można dolewać na bieżąco wody. W razie potrzeby zagęścić sos zawiesiną z mąki.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze