Gołąbki z młodej kapusty ze szpinakiem i kaszą kuskus
Gołąbki można przygotować na wiele sposobów. Monika proponuje wykorzystać liście młodej kapusty. Są znacznie delikatniejsze i będą się świetnie komponować z pysznym farszem ze szpinaku i kaszy kuskus. Do tego zioła i przyprawy. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 1 główka młodej kapusty,
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku liście Hortex 450 g,
- 3 szt. młodej cebuli dumki ze szczypiorkiem,
- 2 łyżki oleju rzepakowego o smaku chili,
- 1 łyżka posiekanego drobno świeżego rozmarynu,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- ½ płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
- 200 g kaszy kuskus,
- sól do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- na czubek łyżki pieprzu ziołowego,
Ponadto:
- sól do gotowania,
- koperek do posypania,
- szczypiorek,
- masło klarowane.
Dymkę kroimy w drobną kostkę, a świeże zioła drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę, dodajemy zamrożony szpinak i podgrzewamy pod przykryciem do momentu, aż nam zmięknie (rozmrozi się). Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy sól, pieprz ziołowy, kolorowy, czosnek i 2 min podsmażamy, do odparowania powstałej wody. W tym czasie kuskus przesypujemy do garnka o szerokim dnie, zalewamy gorącą woda 1 cm ponad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na kilka min żeby napęczniał. Do szpinaku dodajemy kuskus, szczypiorek, koperek, pietruszkę, rozmaryn, mieszamy a następnie doprawiamy solą do smaku.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, sparzamy kilka min tak żeby liście były miękkie, przekładamy na cedzak. Farsz do gołąbków nie potrzebuje długiego pieczenia, czas zależy od kapusty, im będzie miększa, tym szybciej je upieczemy.
Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Żaroodporną formę wykładamy największymi liśćmi, a na nich układamy gołąbki. Na gołąbki dodajemy 2-3 łyżki masła klarowanego, przykrywamy pozostałymi liśćmi lub folią aluminiową.
Gołąbki pieczemy ok. 45 min w 200 st.C, ok. 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki przed podaniem polewamy gorącym masłem klarowanym i posypujemy dodatkowo dużą ilością świeżych ziół.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze