Rosyjska zupa z mięsem i kiszonymi ogórkami. Prosty przepis na solankę
Solanka (soljanka) to tradycyjna zupa, popularna przede wszystkim w Rosji i na Ukrainie. Można ją przygotować w wersji warzywnej, rybnej lub mięsnej. Za każdym razem smakuje wybornie. Przepis na mięsną solankę poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 150 g ogórków kiszonych - zetrzeć na tarce albo pokroić w drobną kostkę
- 120 g marchewki - pokroić w drobną kostkę
- 70 g selera naciowego - pokroić w drobną kostkę
- 100 g cebuli - pokroić w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
- 20 g oleju
- 100 g kiełbasy - pokroić w półplasterki
- 50 g wędzonego boczku - pokroić w kostkę
- 300 g wieprzowiny (szynka, karkówka - może być mieszane)
- około 1 litra wody
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 100 g pieczarek - pokroić w plasterki (opcjonalnie)
- natka pietruszki i koperek do smaku
- Cebulę, czosnek, kiełbasę i boczek podsmażyć na oleju, następnie dodać mięso, ziele angielskie, liść laurowy i wodę gotować do miękkości mięsa przez około godzinę.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa (oprócz ogórków kiszonych) i gotować, aż zmiękną.
- Po tym czasie dodać ogórki kiszone, koncentrat i pieczarki. Gotować jeszcze chwilę, na końcu dodać posiekany koperek i pietruszkę i doprawić do smaku.
- W razie potrzeby można dolać wody z ogórków.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze